Street Art-festivalen: "Det börjar ta fart nu"

Street Art-festivalen är igång och flera av årets konstnärer börjar redan bli klara med sina verk. "Roligast är att få se alla små samhällen och människorna som bor där", säger Sam Bates.

Same Bates målning föreställer en man med tjurhorn, men den personliga beskrivningen av verket väljer han att hålla hemlig.

Same Bates målning föreställer en man med tjurhorn, men den personliga beskrivningen av verket väljer han att hålla hemlig.

Foto: Tove Nilsson

Västerviks kommun2020-08-15 18:00

Trots att årets Bank! Street Art Festival inte sätter igång officiellt förrän på söndag har många av deltagarna redan börjat på sina verk. Kreativiteten flödar nu fritt på flera platser och människor i kommunens norra delar får i denna stund ta del av de konstverk som växer fram på de från början helt vanliga husväggarna. 

Sam Bates, även kallad Smug, är en australisk konstnär och deltar i år för första gången i festivalen. Något som han sett fram emot att göra sedan flera av hans vänner var med och skapade förra året. Vi träffar honom under lördagen vid hans väggmålning i Edsbruk, som han vid tillfället kommit en bra bit på. Målningen föreställer en man med tjurhorn, men den personliga beskrivningen av verket väljer han att hålla hemlig. 

– Jag vill att det ska vara upp till betraktaren att avgöra vad den föreställer, alla tolkar ju konst olika, säger han. 

Något som Sam Bates är känd för är hans mycket realistiska målningar. Och att måla just realistiskt, berättar han, är det som han personligen tycker är det svåraste med konst. 

– Jag har alltid tyckt om att utmana mig själv, för att hålla glöden uppe. Men sedan är det en fördel att måla med just sprayfärg, den är väldigt mjuk och mycket lättare att använda sig av än exempelvis pensel, säger han. 

I Sverige har han varit flera gånger tidigare men inte i traktera kring Västervik och han berättar om hur han förälskat sig i Edsbruk. 

– Jag kommer själv från en liten stad och älskar det här. Det är så vackert. Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att flytta hit, berättar han. 

 Och nu ser han fram emot resten av festivalen och den målning han ska göra tillsammans med Curtis Hylton i Loftahammar inom kort. 

– Det bästa är definitivt att få uppleva alla de här små samhällena och möta människorna som bor här, säger han. 

Vid Åbyskolan i Gamleby står Curtis Hylton och målar på den stora tigern som väckt många besökares uppmärksamhet.

– En fantastisk skapelse. Det är otroligt kul att få se på när de målar, de är så duktiga de här konstnärerna, säger Mailen Wahlström, som tillsammans med sin man bestämt sig för att ta sig en närmare titt på verket. 

Själv står Curis Hylton i en lyftkran flera meter upp i luften och målar på tigerns ena öra, men efter ett tag ta han sig ner mot marken för att tala några ord med oss. 

– Det börjar ta fart nu, säger han och fortsätter:

Det är så kul att få vara tillbaka i år och att få besöka alla de här platserna. Gamleby är otroligt vackert. Varje dag när jag målat klart ger jag mig upp i Trollskogen för att vandra och titta på solnedgången. 

Även detta år har Curtis Hylton fokuserat på att få med naturen i sitt konstverk, då naturen som han berättar, betyder mycket för honom. Och mest ser han farm emot att få måla tillsammans med idolen Smug. 

– Han är en stor anledning till att jag började måla från första början. Han är så skicklig och det ska bli oroligt kul att få göra det här tillsammans med honom, säger han. 

Sam Bates är en av årets nya deltagare och trivs väldigt bra i Edsbruk. "Jag skulle kunna tänka mig att flytta hit", säger han.
Sam Bates är en av årets nya deltagare och trivs väldigt bra i Edsbruk. "Jag skulle kunna tänka mig att flytta hit", säger han.
Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!