Solen har lyst med sin frånvaro i november

Att november brukar vara en mörk månad är ingen nyhet. Men nu verkar vissa områden gå mot bottenrekord.

Det har varit en mörk november, kanske lite mer mörk än vanligt. I Växjö ser det ut som att det kan bli bottenrekord.

Det har varit en mörk november, kanske lite mer mörk än vanligt. I Växjö ser det ut som att det kan bli bottenrekord.

Foto: Andreas Johansson

Västerviks kommun2019-11-27 22:00

Det ska först sägas att man inte mäter solinstrålning på så många platser. Närmast Västerviks kommun ligger mätstationer i Växjö och Norrköping. I Växjö går man mot bottenrekord om inte förväntat fint väder till helgen snuvar staden på den tveksamma äran.

Marcus Sjöstedt är meteorolog på SMHI. Han säger att hela landet varit mörkare än vanligt, bara något undantag finns.

– Det har varit snålt med soltimmar generellt i landet. Men i närheten av er, i Växjö, har det bara varit tre soltimmar hittills i november. Det tidigare bottenrekordet är fem soltimmar. Normalt är 45 soltimmar under november så det är stora skillnader.

Vid ostkusten brukar det vara ljusare, närheten till havet ser om den saken. Men mörkt har det varit här med. Närmast att jämföra med längs ostkusten, eftersom det är där som det mäts, är Norrköping. Där hade man fram till 27 november haft 15 soltimmar, att jämföra med 57 soltimmar som är det statistiska genomsnittet.

Till helgen kan det däremot bli ändring, lite ljusare ser det ut att bli. I Västerviks kommun, och för övrigt i stora delar av landet, får mildvädret ge sig.

– Det har varit milt, molnigt och fuktigt med varmare sydliga vindar. Nu verkar det som att mer nordliga vindar gör att det blir kallare luft. Det brukar i sin tur betyda att solen tittar fram.

– Under fredagen kan det regna, det väntas övergå till snö som faktiskt kan ligga kvar. Det blir milt på dagarna men kallare på kvällar och nätter. Det blir risk för halka, det bör man se upp med.

Till helgen kan det komma snö och bli lite ljusare. Bilden är en genrebild.
Till helgen kan det komma snö och bli lite ljusare. Bilden är en genrebild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!