Socialchefen oroas av enkätresultat

Västerviks socialchef Jörgen Olsson är bekymrad över det dåliga resultatet för kommunens särskilda boenden i den nationella brukarenkäten.

Västerviks socialchef Jörgen Olsson säger att enkätresultaten för kommunens särskilda boenden är inte är bra.

Västerviks socialchef Jörgen Olsson säger att enkätresultaten för kommunens särskilda boenden är inte är bra.

Foto: Karin Hertz/Arkiv

Västerviks kommun2019-10-04 06:00

Det var i slutet av förra veckan som Socialstyrelsens enkät för äldreomsorgen i Sveriges kommuner offentliggjordes. I Västervik gavs en splittrad bild: Hemtjänsten fick höga betyg och ligger över rikssnittet. De särskilda boendena däremot får sämre betyg än tidigare år, och får omdömen under rikssnittet.

I fredags var siffrorna helt nya för socialnämnden, och man ville avvakta med att kommentera dem. Nu några dagar senare säger socialchefen Jörgen Olsson att de stora dragen är bekymmersamma.

– Det har även tidigare funnits en skillnad mellan hemtjänst och särskilda boenden i Västervik, men de särskilda boendena har ändå fått omdömen som legat runt rikssnittet eller till och med lite över. Nu ligger vi under snittet. Det är inte bra.

Sedan tidigare har en arbetsgrupp bildats som ska arbeta med förbättringar på särskilda boenden. Man ska kunna arbeta med särskilda insatser på samma sätt som man jobbar i hemtjänsten.

– Den som beviljats exempelvis utevistelse i hemtjänsten ska kunna få det även om man får plats på ett särskilt boende, säger Jörgen Olsson.

Han säger att nu behöver man gå vidare och analysera vad som ligger bakom de sjunkande enkätresultaten.

– Fler behöver vara med i de diskussionerna. Vi ska lyssna på brukare och de som jobbar i verksamheten.

I enkäten ser man även stora skillnader i betyg mellan kommunens olika boenden. Hur ser ni på det?

– Resultaten för några boenden överraskade mig. Vi behöver djupa i resultatet för att förstå vad som ligger bakom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!