Snart är kvinnorna färdiga jägare

Andelen kvinnor som tar jägarexamen ökar för varje år visar statistik från Naturvårdsverket. 2018 skrev 2 822 kvinnor teoriprovet – och snart är det dags för tio förväntansfulla kvinnor från Västervik. Välkommen till länets allra första utbildningsgrupp för kvinnor.

Linn Helleblad är gruppens yngsta deltagare, 21 år gammal.

Linn Helleblad är gruppens yngsta deltagare, 21 år gammal.

Foto: Filip Gustafsson

Västerviks kommun2020-02-28 10:00

Jaktia-butiken ute vid Gertrudsvik ska precis stänga för dagen. Det är torsdag, klockan närmar sig 18 och några kunder syns inte till, men ägarna Tom Josefsson och Jonas Hellström dröjer sig kvar. I soffgruppen precis innanför entrén sitter nämligen tio kvinnor. De skrattar, småsnackar och en har en hund med sig som verkar sno uppmärksamheten. De tio kvinnorna är här för att skjuta med gevär, vissa för allra första gången i livet.

Men för att förstå varför måste vi backa bandet några månader. I oktober samlas en grupp med kvinnor i olika åldrar för första gången. Alla har en dröm om att bli jägare, och det här är Kalmar läns allra första, renodlade kvinnliga utbildningsgrupp.

– Jag tyckte att vi skulle ha en tjejgrupp. Karlarna är ju ofta lite macho, ja du vet hur det är, och då är det inte så roligt för oss som inte är så vana. Så jag tjatade på Christer, men han skulle inta ha någon mer grupp utan hade lagt det på hyllan, säger Susanne Sävberger, initiativtagare bakom gruppen.

Men Christer Hermansson, cirkelledare vid Studiefrämjandet, kunde inte tacka nej till Susannes erbjudande. Några svårigheter att hitta deltagare fanns inte och länets första kvinnliga utbildningsgrupp var snart ett faktum.

– Vi är fyra tjejer som jobbar på Ica Maxi och några är från Loftahammar. Så det är ganska spritt över kommunen. Det är också roligt att det är så stort åldersspann, Linn som är 21 år är yngst och så har vi Anette på 60 år, berättar Susanne.

– Det har varit jäkligt roligt. Jag hade inte tänkt ha någon kurs, men Susanne övertygade mig och jag kände att det skulle vara spännande att prova. Det har varit jättebra, en väldigt taggad och frågvis grupp. Det är väldigt givande och bra diskussioner, säger Christer Hermansson om att utbilda gruppen.

I mars väntar uppskrivning och efter det skjutprov. För att klara alla moment krävs en hel del träning, och det är därför gruppen befinner sig i jaktbutikens soffgrupp denna kväll.

Jonas Hellström tar plats framför skärmen. Stämningen i soffan är avslappnad, men fokuserad.

– Ni behöver inte vara nervösa. Sedan är det väldigt många som är det ändå. Men det är inga konstigheter det här, säger han.

Han går igenom de olika gevären, kalibrarna och vapenklasserna. Hur ammunitionen är utformad och skillnaderna mellan en blyfri kula och en bondad. När man ska använda hagelgevär, hur långt säkerhetsavståndet är och skillnaden på siktlinje och kulbana. 

Genomgången är omfattande och tar någon timme. Snart är det dags för skyttet, Jonas är lugn och efterlyser frågor. Han har gjort det här förr. 

Tom börjar gå ner mot skyttebiografen och gruppen följer efter. Det är dags.

Hur tror du att det kommer att gå? 

– Jag tror att det kommer gå bra. De får gedigna instruktioner och allt sker under säkra förhållanden. Det kommer gå jättebra, svarar Christer.

Tom samlar gruppen framför sig. Stämningen blir lite mer allvarlig när han tar fram ett hagelgevär och en studsare, närmare bestämt en mattsvart Tikka T3x.

Han visar hur man ska luta kroppen och hur balansen ska fördelas, för att få ett så säkert och bra skott som möjligt. Deltagarna Jennifer Ohlsson och Linn Helleblad får demonstrera Toms instruktioner, Jennifer med studsaren och Linn med hagelgeväret.

En älg visas på skärmen, cirka 23 meter bort från skyttarna. Det är en lungträff man är ute efter och vid ett stillastående skott berättar Tom hur siktet ska ta vid där frambenet möter bröstbenet, för att sedan vandra upp längs bogen och slutligen till lungpartiet.

Susanne delas in med dottern Linn och Jennifer. Det går bra för samtliga och de flesta skotten är direkt dödande. Ett viktigt steg är taget i drömmen om att en dag nå jägarexamen. Deltagarna berömmer varandra.

– Det var jätteroligt. Både Tom och Jonas är jätteduktiga instruktörer. Så det var jättekul och inte så farligt som jag trodde faktiskt, säger Susanne.

Om det går fler tjejer i tankarna att bli jägare, har du något tips eller råd?

– Gör det! Det är helt fantastiskt, intressant och väldigt lärorikt. Man lär sig mycket om djur och natur.

Är det något speciellt du ser fram emot när du kommer ut i skogen för första gången?

– Det är väl att få vara med ute i naturen och få känna känslan av att kanske få skjuta ett djur för första gången.

Karta: Jaktia Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!