Åsa Karlsson och kollegan Carina Björk-Karlsson arbetar i köket på Ljungbergaskolan. På skolan är miljötänket viktigt, något som också genomsyrar köket.
I kommunen har man ett gemensamt mål att matsvinnet totalt ska ligga på under 20 procent. Då räknar man alltså det som slängs i köket och det som slängs av barn och ungdomar från tallriken.
En liten förändring som verkar ha gett bra resultat är att man på Ljungbergaskolan tagit bort de stora sopsäckarna i matsalen. En ganska liten sak som kan göra skillnad.
– För tre månader sedan bytte vi till en liten hink istället, den är mycket mindre. Det verkar ha gett effekt, vi upplever att det slängs mycket mindre nu, säger Åsa Karlsson.
Men det ensamt gör inte hela skillnaden.
– Vi är "på" barnen varje dag om det här. De får ta maten själva, och då kan de också tänka på att äta upp. Det som ligger på tallriken ska ner i magen. Vi tjatar, men det är viktigt att göra det på ett positivt sätt, fortsätter hon.
På några år har man minskat svinnet. Tallrikssvinnet har minskat från 11 procent, till strax över 6 procent. Det så kallade serveringssvinnet, den mat som man inte kan ta tillvara efter att den tillagats, ligger på 8 procent i dag, från 11 för tre år sedan.
– Det är en miljöfråga som är viktig för alla oss. Vi informerar i klasserna och har ett bra samspel med barnen. Vi kommer aldrig att nå 0 procent, men vi brinner för det här. Det handlar om att ha lite uthållighet för allas skull, säger Åsa Karlsson.