Beslutsärendena var få, och inte särskilt dramatiska vid årets första möte i barn- och utbildningsnämnden. Istället användes tiden till information om delar av verksamheten. Dels hur man på skolorna jobbar med skolfrånvaro, och dels om hur den centrala elevhälsan arbetar.
Förvaltningschefen Magnus Bengtsson säger att en framgångsfaktor är att verkligen få kontakt med de elever som har stor frånvaro. Han säger att man ser att de insatser som görs ger effekt, men också att det fyller på med nya elever som har problem med frånvaro. Det är alltså ett ständigt pågående arbete att hålla frånvaron nere.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Fridlund (S) gladde sig särskilt åt en punkt när det gällde elevhälsan. I dag har kommunen fem skolpsykologer anställda.
– Det finns kommuner som inte har en enda. Det är inte lätt att rekrytera skolpsykologer.
Han tror att det är en fördel att Västervik jämfört med många andra kommuner har en större organisation.
– När en skolpsykolog anställs så kommer de till ett sammanhang.
Av protokollet framgår att Marcus Fridlund sedan senaste mötet fått ta ett delegationsbeslut i ett mindre angenämt ärende. I slutet av höstterminen stängdes en elev från gymnasiet. Ärendet är sekretessbelagt, men det handlar om en kortare avstängning på några dagar. Det är den andra avstängningen som görs under hösten. I våras skedde inte någon avstängning. Enligt Fridlund är det låga tal jämfört med längre tillbaka i tiden.