Ellen Key-skolan väljer att inte införa mobilförbud på raster

Östra Ring-skolan och Ludde har satt stopp för mobiltelefoner på skoltid. Men Ellen Key-skolan låter fortfarande sina elever ha sina mobiler mellan lektionerna. Rektorn Linda Lindström menar att telefonernas närvaro är en trygghet för vissa av ungdomarna.

Linda Lindström, rektor på Ellen Keyskolan i Västervik, säger att eleverna respekterar det mobilförbud som råder på lektionerna.

Linda Lindström, rektor på Ellen Keyskolan i Västervik, säger att eleverna respekterar det mobilförbud som råder på lektionerna.

Foto: Anna Persdotter

Västerviks kommun2024-08-26 11:00

På de flesta högstadieskolor i Västerviks kommun har man numera ett generellt mobilförbud under skoltid. Ankarsrums högstadieskola har valt en medelväg, här finns ett mobilskåp i cafeterian där alla elever har ett eget litet låsbart skåp. 

– Här kan man hämta sin mobil under dagen och använda den i kaféet. De får inte lämna kaféet med mobilen, eleven låser in den igen när rasten är slut. Det har vi haft några år och det funkar bra, uppger rektorn Tommy Ödlund.

undefined
Ankarsrums skola.

Ellen Key-skolan har sedan länge mobilförbud på lektionerna, men till skillnad från till exempel Ludvigsborgsskolan och Östra Ringskolan har skolan inget generellt mobilförbud under resten av skoldagen. 

Varför har ni inte det? 

– Vi har resonerat så att eleverna respekterar mobilfria lektioner, vi har inte något större problem med att mobiler inte lämnas in, säger rektorn Linda Lindström. 

Vad finns det för för- och nackdelar med att inte ha mobilförbud hela skoldagen? 

– Jag tror inte man kan prata om generella för- och nackdelar för eleverna, då utgår man ifrån att de är en homogen grupp. Vissa har ett otroligt stöd av mobilerna, medan det för en del blir ett hinder och en distraktion. 

Vilket stöd får de av mobilerna? 

– För en del är det en trygghet, och ett hjälpmedel där de kan ha koll på schemat och få struktur. 

undefined
På Ellen Key-skolan får elever fortfarande använda sina mobiltelefoner när det inte är lektion, till skillnad från hur det ser ut på flera andra högstadieskolor i kommunen.

På Ellen Key-skolans egen kafeteria behöver eleverna sin mobil för att betala, då man bara har swish som betalningsmedel. 

– Men det hade gått att lösa om vi hade valt en annan väg.

Linda Lindström berättar också att det pågår en diskussion om hur man ska göra framåt. Det kan alltså bli ett mobilförbud även på Ellen Key-skolan i framtiden. 

– Men det är en stor förändring, och skulle vi genomföra det skulle vi göra det på ett grundligt och bra sätt. 

På Alphaskolan lämnar eleverna in mobilerna på morgonen, men kan hämta ut dem på lunchrasten. Efter lunchrasten lämnar de in telefonerna igen och får hämta dem när de slutar för dagen. 

För några år sedan hade skolan ett totalt mobilförbud, men kom sedan fram till den här lösningen tillsammans med eleverna. 

– Det fungerar jättebra, säger Thomas Holmgren, som är rektor på skolan. 

Vi har sökt Gamlebyvikens Friskola för att få veta vilka riktlinjer skolan har kring mobiler, men hade på tisdagsförmiddagen ännu inte fått något svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!