Skolan missar bidrag i miljonklassen

Regeringen satsade 475 miljoner kronor på lärarassistenter. Men en stor del av de pengarna ser nu ut att brinna inne.

"Vi har gjort anställningar tidigare, dem kan vi nu inte söka pengar för enligt förordningen. Så enkelt är det." säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i Västerviks kommun.

"Vi har gjort anställningar tidigare, dem kan vi nu inte söka pengar för enligt förordningen. Så enkelt är det." säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i Västerviks kommun.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Västerviks kommun2019-11-19 08:00

Dagens Nyheter var först med att rapportera om att nära 300 miljoner kronor av det riktade stadsbidraget till lärarassistenter kommer att brinna inne.

Enligt siffror som Skolverket tagit fram så är det endast 38 procent av de totalt 475 miljoner kronorna som är öronmärkta för satsningen genom ett riktat stadsbidrag, som man fått in ansökningar till. En premiss för att få stadsbidraget är att kommunen måste lägga lika mycket pengar själva som bidraget är. 

Västerviks kommun fick en bidragsram på nästan 1,5 miljoner kronor, av dessa har man endast ansökt om drygt 190 000 kronor. Det skiljer sig stort mot grannkommunerna Vimmerby och Hultsfred där hela bidragsramen har ansökts om. 

– Vi har sökt de bidrag vi har möjlighet till utifrån de förordningar som finns för att söka stadsbidraget, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef på Västerviks kommun. 

– Vi har tidigare anställt medarbetare som faller inom den här ramen, men de anställningarna är gjorda tidigare så det kan man inte söka bidrag för, fortsätter han.

Det rör sig om mellan 15–20 tjänster som lärarassistenter som tillsatts.

Ser ni ett behov av lärarassistenter?

– Vi fyllde upp ett behov redan innan, där av har vi inte möjlighet att söka pengar. Däremot framöver kommer vi fylla upp med fler lärarassistenter i organisationen framöver.

– Om stadsbidragen även längre fram ser ut som det gör just nu, då kommer det ge oss möjlighet att fylla på längre fram, säger Magnus Bengtsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!