Sankta Gertruds historia lockade många

En strid ström besökare hittade till Psykiatriska museet i Västervik när årets upplaga av Kulturarvsdagen gick av stapeln.

Ulf och Henrik Hallberg passar på att fråga ut guiden Stanley Ahl om en del behandlingsmetoder som förekom på Sankta Gertruds sjukhus.

Ulf och Henrik Hallberg passar på att fråga ut guiden Stanley Ahl om en del behandlingsmetoder som förekom på Sankta Gertruds sjukhus.

Foto: Lotta Gometz

Västerviks kommun2019-09-08 18:15

Arrangör är Riksantikvarieämbetet, och temat för i år var ”Konst och underhållning”.

Men vad har konst och underhållning med Sankta Gertruds sjukhus att göra kan man kanske undra? Svaret blir – ganska mycket faktiskt.

På sjukhuset fanns möjlighet till skapande av olika slag för patienterna. Somliga ägnade sig åt hantverk, som sömnad eller vävning, andra åt skulptur och måleri. 

Stanley Ahl och Roger Eriksson är båda guider och de berättar att museet har ett 100-tal bevarade målningar och skulpturer i sin ägo.  

– Hantverksarbetena såldes i terapin och pengarna användes till patienternas förströelse, säger Stanley Ahl och fortsätter:

– Det kunde handla om bussutflykter till fina platser eller kryssningar på Kinda kanal.

Han tycker att man ibland kan ana hur patienterna mådde när man betraktar målningarna. 

Flera av besökarna den här dagen berättar att de antingen själva arbetat på sjukhuset någon period i livet eller haft någon förälder som gjort det. 

– Jag hade en granne som vårdades här med jämna mellanrum. Det var inget konstigt med det, säger Saga Nilsson.

Men hon minns också att området omgärdades av viss mystik.

– Det var ju inhägnat och man kunde inte komma in hur som helst. Det var väl för att skydda patienterna, säger hon. 

Bredvid står Peter Green och nickar instämmande. Det visar sig att hans mor en gång arbetade på den administrativa avdelningen i Klockhuset.    

Västerviks hospital öppnade 1912. Som mest fanns 1 500 patienter på hospitalet som döptes om till Sankta Gertruds sjukhus.

Stanley Ahl visar en målning föreställande Gustav II Adolf. Det ska vara en patient som målat den, men verket är inte signerat. 
"Antagligen är den från 20-talet. Vi har bevarade fotografier där målningen syns. Den hängde länge i syrummet", berättar han.
Stanley Ahl visar en målning föreställande Gustav II Adolf. Det ska vara en patient som målat den, men verket är inte signerat. "Antagligen är den från 20-talet. Vi har bevarade fotografier där målningen syns. Den hängde länge i syrummet", berättar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!