Östersjön del 4
I 15 år har de ordnat säl- och örnsafari i skärgården, något som blivit allt mer populärt, inte minst bland utländska gäster.
– Många reser hit just för att åka på örn- och sälsafari. Det finns turister som kom hit enbart för att få se säl och havsörn, säger Lasse Nilsson.
Han kan förstås inte garantera att det finns säl och havsörn på plats varje tur.
– Men 95 procent av gångerna i alla fall. Och även om vi inte ser vare sig säl eller havsörn så är det en upplevelse för de flesta att få komma ut i skärgården.
I Östersjön och Bottenviken finns tre sorters säl. Längst upp i norr finns vikare, längre söderut gråsäl. Så finns även en population av knubbsäl i Kalmarsund.
Vid 1900-talets början beräknas det ha funnits omkring 100 000 gråsälar i Östersjön, men utsläppen av miljögifterna PCB, som användes till exempel i smörjolja och färger, och insektsgiftet DDT, gjorde att antalet minskade drastiskt. Många sälar fick skador av gifterna och honorna blev sterila. Som minst fanns det mellan 3 000 och 4 000 gråsälar kvar.
Gifterna var också på väg att utrota havsörnen.
Sedan gifterna förbjöds har både säl och havsörn kommit tillbaka. Sälarna beräknas nu vara omkring 40 000.
Men Lasse Nilsson har inte märkt av någon större ökning under den tiden han har kört sälsafari.
– Däremot har jag märkt att de beter sig annorlunda. De söker sig längre och längre in i skärgården, när man förr mest kunde se dem ute till havs.
Det har lett till en konflikt med yrkesfiskarna eftersom sälarna förstör näten och stjäl fisk för många fiskare. Dessutom äter de av den fisk som finns, berättar Lars Ljungström på Länsstyrelsen.
– Många fiskare ser sälen som en konkurrent till fisket och vill därför begränsa den. När det gäller det kustnära fisket så påverkar sälen fiskbestånden till viss del, men då är det ju utmärkt om man istället kan tjäna pengar på att visa upp sälar för turister via sälsafaris, säger Ljungström, regional samordnare för anpassning till ett förändrat klimat på Länsstyrelsen i Kalmar län.
Det är dock främst det kustnära fisket som påverkas av sälen. En studie från Stockholms universitet som publicerades för ett år sedan visade att sälarnas betydelse för fiskbeståndet i utsjön är litet. Där är det klimatförändringar, övergödning och fiske som påverkar.
Nya hot mot sälen har upptäckts på senare tid, som tarmsår hos unga gråsälar. Det misstänks orsakas av bromerande flamskyddsmedel.