Så tycker Västervikarna om tågtrafiken

Åsikterna går isär om tågtrafikens vara eller icke vara. Här är några av kommentarerna från VT:s Facebooksida.

Gå in på Västerviks-Tidningens Facebooksida och följ debatten.

Gå in på Västerviks-Tidningens Facebooksida och följ debatten.

Foto: Skärmdump

Västerviks kommun2019-11-01 13:00

Andreas Rydholm: "Bra, lägg ner järnvägen helt. Satsa på bra vägar istället."

Evalill Nilsson: "Mycket tråkigt. Dagspendlar till Linköping och tar bussen ibland, men tåget är så väldigt mycket bekvämare och det är svårt att arbeta i bussen, vilket jag gör på tåget (behöver bord till datorn)."

Olle Markljung: "En expressbuss kommer aldrig klara under timmen Bästervik-Linköping vilket är gränsen för acceptabel arbetspendling. Med upprustning skulle tåget kunna klara den uppgiften."

Rasmus Söderberg: "Oerhört illa för Västervik även om jag kan förstå region Östergötland i den analysen från deras perspektiv. För dem är Tjustbanan i princip irrelevant. För Västerviks del ser jag Tjustbanan som stadens ödesfråga och enda möjlighet att inte tyna bort på sikt. Med en kraftigt upprustad järnväg (200 km/h) skulle dagpendling till Linköping vara möjligt vilket inte bussar någonsin kan erbjuda oavsett vad man gör med vägen."

Ulla Thor Carlsson: "Självklart ska vi ha tåglinjen kvar. Lättare för pendlare som studera eller har arbete i Linköping. Rusta upp banan, många vill gärna åka tåg, men möts ofta med att tåget är inställt."

Charlotta Colliander Golding: "Det är ju för att den är så dålig nu som ingen åker!"

Kenneth Lind: "Det finns inga förutsättningar för att industrin i Västervik ska använda järnvägen till sina transporter. Därför behöver industrin en bra väg till Linköping. Samma väg kan då användas av personbilar och bussar. Trots detta blir den satsningen bara en bråkdel av upprustning och elektrifiering av Tjustbanan. Trafikverket satsar nog inte obegränsat med pengar utan tänker igenom nyttan av en satsning. Då torde en ny 35:a ge det mest kostnadseffektiva resultatet. Min personliga röst hamnar på ny bättre väg".

Ulrika Sköld: "Den vackra tågresan skulle kunna marknadsföras till turister."

Ewa Grönwall: "Västerviks läge gör att alla tänkbara kommunikationer är mycket viktiga! Tåget känns också säkrare än buss (rent olycksmässigt). Utan tåget blir det ännu svårare att bo i Västervik, om man är intresserad av mer än det som erbjuds på orten och om man vill ha kontakt med sina ”rötter”. Infödda kanske tycker det är OK men som inflyttad känns det som att man blir än mer vingklippt om tåget försvinner. Förstår att det kostar men..."

Göran Nordström: "Elektrifiera järnvägen och rusta upp den och gör den klimatsmart i enlighet med regionens klimatmål."

Gå gärna in och delta i debatten på Västerviks-Tidningens Facebooksida, eller skicka in en insändare till opinion@vt.se för publicering på vt.se och i tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!