Så påverkas naturen av den varma vintern

Den milda vintern kommer på kort sikt leda till gynnsamma förhållanden för en del djur och växter, om värmen håller i sig. På längre sikt kan en sådan utveckling som sker just nu ge långt mer allvarliga konsekvenser.

Vintergäck och de första vårlökarna har redan börjat att kika fram ur jorden. På andra håll förekommer snödroppar redan.

Vintergäck och de första vårlökarna har redan börjat att kika fram ur jorden. På andra håll förekommer snödroppar redan.

Foto: Andreas Johansson

Västerviks kommun2020-01-14 06:00

Det är ingen överdrift att hävda att vintern 2019 och i början av 2020 varit mild och snöfattig. Det påverkar inte bara hängivna vintersportare, utan i högre grad både djur- och växtlivet.

I flera delar av södra Sverige har redan både hassel och al, som normalt är tidiga träd, börjat gå i blom. Det är inte helt optimalt, berättar jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker på Naturhistoriska riksmuseet.

– De är tidiga träd som egentligen inte behöver särskilt mycket för att gå i blom. Men i år blir det tidigare än vanligt, om vädret håller i sig, berättar han.

Det kan i sin tur vara vanskligt om en längre kallperiod tar vid, vilket ju fortfarande kan inträffa, vintern är trots allt inte slut ännu. Då kan trädens pollinering påverkas, och blommorna och stänglar kan skadas av kallare temperaturer. Träden bär inte frukt, exempelvis hasselnötter, och djurlivet påverkas negativt när deras mat inte längre finns tillgänglig. Men...

– Det kan också löna sig, de får sprida sin pollen tidigare och kan gynnas om det milda vädret håller i sig, berättar Vanhoenacker.

I småländska inlandet och högre upp i landet kan även djur som fått vit vinterpäls har det jobbigare, de är ett lättare byte i och med att de inte har snö att gömma sig i.

Rapporter kom och under helgen om blommande körsbärsträd i Stockholm.

– Den typen av träd kommer att få det svårt om det blir frost. Då dör blommorna, och de ger inte frukt.

Det hände också i delar av Västerviks kommun förra våren då några frostnätter på flera håll skadade blommande träd, och det blev väldigt lite frukt, om någon, på vissa håll.

Annat gynnas av vädret. Fästingarna kan bli aktiva tidigare, rådjur och vildsvin överlever bättre en mild vinter. Fler kan alltså vara att vänta, menar Didrik Vanhoenacker.

Och han undrar vad som händer på längre sikt.

– Nu när det går mot ett varmare klimat kommer växt- och djurlivet påverkas, exakt hur är otroligt svårt att veta. Men exempelvis kommer arter som inte klarat sig så bra på grund av kyla klara sig bättre, vi kan få ändringar i den svenska naturen. 

– Parasiter och sjukdomar som inte klarat kyla kan få fäste i landet. Men det är för tidigt att säga än hur det påverkar, men att vi får förändringar, det är säkert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!