Maria Rudbo, som är kulturchef på Västerviks kommun anser att det är bra att fler tar del i kulturella aktiviteter. Hon anser att kultur inte bara är ett sätt att uttrycka sig på, utan också att hitta nya sätt att kommunicera och förstå världen på.
– Vi har jobbat för att ungdomar lättare ska kunna ta del av olika kreativa och estetiska aktiviteter. Det är utvecklande att hitta nya sätt att uttrycka sig på. Dans, musik eller målning spelar ingen roll, kultur kan vara kommunikation som hjälper oss att bryta språkliga barriärer när talet inte räcker till, säger Maria Rudbo.
Enligt undersökningen så halverades antalet ungdomar som läser böcker från 60 procent till 30 procent mellan 2007 och 2018.
– Böcker är viktiga för att barn och unga ska utveckla ordföråd, språk och läsförståelse. Vi måste ta de här siffrorna på allvar, säger Maria Rudbo.
Åsa Österlöf som är bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Västervik tror att ungdomar idag kan ha svårt att ta sig an böcker på grund av stress.
– Jag hör ibland från ungdomar att de är stressade och känner press från bland annat skolan. Det kan göra det svårt att varva ner och ta sig an en bok. Det är synd. Litteratur kan ge oss så mycket; delade tankar, nya tankar och kanske bara en stunds verklighetsflykt. När vi läser vänder vi vår uppmärksamhet inåt, bort från omvärldens krav, och det kan i sig vara ett sätt att komma ifrån stress och splittring.