Så många fortkörare fastnade på bild

På en månad registrerade den mobila fartkameran 602 fortkörare i kommunen.

Vid Tindered körde en person förbi i 142 kilometer i timmen.

Vid Tindered körde en person förbi i 142 kilometer i timmen.

Foto: Andreas Johansson

Västerviks kommun2019-10-01 22:00

September månad har summerats av Henric Delaryd. Han är polis och fokuserar extra på trafikfrågor. Han och hans kollega är ansvariga för den mobila fartkameran som under september varit uppställd på flera platser i kommunen. Som vanligt har man koncentrerat insatserna till farliga sträckor.

– Det handlar om farliga korsningar och sträckor där många konsekvent kör för fort, ofta där man går från 100 kilometer i timmen, till 70 kilometer och många struntar i att bromsa ner tillräckligt. Det är en farlig situation.

Björnsholm, Tindered och Almvik är typiska sådana platser. Där har kameran stått under månaden, som för övrigt innehöll den nationella trafikveckan.

Den mobila kameran registrerade 602 fartsyndare under månaden, till dem räknas de som kört över sex kilometer i timmen för fort.

– 175 fall rapporterades vidare till Kiruna för utredning. Det är en resursfråga, allting går inte att utreda, det finns inte pengar till det, säger Delaryd.

Kameran går runt i polisområde syd.

– Vi skulle gärna se en egen kamera i vårt närområde, just nu delar hela syd på den. Vi märker att det påverkar hastigheten, när vi ställer upp den saktar man ner farten. Och det är det som är tanken, att sänka hastigheten på olycksdrabbade sträckor.

Den högsta hastigheten som registrerades var förbi Tindered. Där körde en person 142 kilometer i timmen på 70-sträckan.

– Avsaknaden av synliga poliser tror jag ger en negativ effekt. Även det är en resursfråga. Känslan är att medelhastigheten blivit högre, man kör 10 till 15 kilometer fortare nu.

Björnsholm har en olycksdrabbad korsning vid E22. Här kör många för fort.
Björnsholm har en olycksdrabbad korsning vid E22. Här kör många för fort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!