Sveriges Riksbank skriver på sin hemsida att det inte finns något som tyder på att coronaviruset smittar via sedlar och mynt och enligt Folkhälsomyndigheten finns det heller inga uppgifter om att personer har smittas via sedlar eller mynt. De hänvisar till en studie utfört av Europas centralbank, vilken visar att viruset överlever kortare tid på den porösa ytan av en sedel än på till exempel ett dörrhandtag. Viruset har också svårare att överföras från porösa ytor.
Men hur ser det ut i praktiken? Har kontanthanteringen minskat som en följd av pandemins framfart?
– Vi har inte sett någon minskning på just den fronten, det är ofta någon eller några som handlar med kontanter varje dag, uppger Fanny Ottosson, som arbetar på Boligheter i Västervik.
Hon berättar för oss att det visserligen inte är särskilt många som handlar med kontanter nu för tiden, men det är trend som pågått under en längre tid och är oberoende av corona. Det är en bild som Carl-Otto Östin, som driver butiken Carl-Otto, delar.
– Vi har 90-95 procent kortköp, men att folk skulle handla mindre med kontanter på grund av just corona är inget som vi har uppmärksammat.
Även Eleonor Nilsson på Blomstra i Gamleby stämmer in med föregående talare.
– Kontanthanteringen har varit mest som vanligt. Det varierar ju såklart, men någon större förändring mot tidigare år har vi inte märkt av.
Butikerna har visserligen upplevt en annorlunda vår i många andra anseenden. Men tack vare stöd från trogna kunder har den ändå varit hanterbar.