Så gör du din bil trygg inför vintern

Första halkan "överraskar" alltid många bilister. Hur ska man vinterrusta bilen på bästa sätt? Det finns flera saker att tänka på.

Mekanikern Tim Larsson på bilverkstaden TL Motor i Västervik anser att bra däck är viktigast inför vintern. Även kylar- och spolarvätska bör kontrolleras så att det inte fryser.

Mekanikern Tim Larsson på bilverkstaden TL Motor i Västervik anser att bra däck är viktigast inför vintern. Även kylar- och spolarvätska bör kontrolleras så att det inte fryser.

Foto: Kjell-Arne Karlsson

Västerviks kommun2019-11-02 09:00

– Att byta till vinterdäck i god tid, innan du glider av vägen på höstens första ishalka, är viktigast, säger mekanikern Tim Larsson på bilverkstaden TL Motor i Västervik.

– Lika viktigt som mönsterdjupet, minst tre millimeter, är däckens ålder eftersom gummit hårdnar. Lufttrycket bör också kollas för att däcken ska ge bästa grepp, säger Tim Larsson som också tipsar om att se över vindrutetorkarna samt kolla att kylar- och spolarvätskan klarar sträng kyla utan att frysa.

1 december–31 mars måste man ha vinterdäck. Vilken typ beror lite på var man mest ska köra. I stan räcker det gott med dubbfria friktionsdäck, medan Tim Larsson rekommenderar dubb om man kör mycket på snö och is på landsvägar.

Kolla även batteriets skick. Det kan plötsligt dö helt när den första rejäla köldknäppen infinner sig. Kanske behövs underhållsladdning, eller rent av ett nytt batteri.

En petflaska med grus kan vara bra att ha i bilen om man kör fast. Liksom isskrapa/borste och snöskyffel.

– Startkablar är toppen att ha med sig, om du själv eller någon annan behöver starthjälp. Liksom reflexväst så att du syns i beckmörkret på landsvägen utanför bilen, säger Johan Granholm som är motorexpert på försäkringsbolaget If.

Johan Granholm tipsar om att alltid ha med en ficklampa, plus reservbatterier. Liksom bogserlina, en extrafilt, varma kläder och en första förbandsväska.

Tvättning och polering inför vintern är också bra. Då blir det lättare att hålla bilen ren.

Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!