Snart är det dags för niondeklassarna i kommunen och länet att välja gymnasieprogram.
Svenskt Näringsliv har i sin "Gymnasiepejl" undersökt vilka program som ger störst möjlighet till anställning efter studenten samt hur löneutvecklingen ser ut efter fem respektive tio år i yrkeslivet.
Undersökningen bygger på siffror från Statistiska centralbyrån.
– Utbudet av gymnasieprogram är stort och det tar olika lång tid innan de som gått utbildningarna fått ett jobb. Skillnaderna mellan de olika gymnasieprogrammen och skolorna är störst efter fem år, säger Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar län, i ett pressmeddelande.
Från Svenskt näringslivs sida vill man gärna framhålla att yrkesprogram på gymnasiet kan vara ett bra val för många blivande gymnasister.
Det gäller förstås om man avser att börja förvärvsarbeta direkt efter studenten.
Det gymnasieprogram i länet med bäst utfall efter fem år, avseende anställning och lön, är energiprogrammet på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn.
Byggprogrammet på Västerviks gymnasium finns också med på topp-tio-listan. Efter fem år var närmare 89 procent av studenterna etablerade på arbetsmarknaden och efter tio år var siffran 100 procent.
Snittlönen för studenter som gått utbildningen ligger alltså på 33 100 kronor efter tio år. För omvårdnadsprogrammet vid Västerviks gymnasium är motsvarande siffra 27 367 kronor och för elprogrammet 29 296 kronor.
Siffrorna är från 2017.