Så agerar de efter tragiska olyckan

Efter flera olyckor på E22 norr om Västervik har nu räddningstjänsten hört av sig till Trafikverket.

Den senaste olyckan vid Mommehål är en av anledningarna till att räddningstjänsten nu uppvaktat Trafikverket.

Den senaste olyckan vid Mommehål är en av anledningarna till att räddningstjänsten nu uppvaktat Trafikverket.

Foto: Andreas Johansson

Västerviks kommun2019-10-04 18:00

Peter Helge är operativt ansvarig på Räddningstjänsten i Västerviks kommun. Redan innan förra veckans tragiska olycka på E22 vid Mommehål, då en man dog, hade han tankar på att sammanställa de tillfällen då räddningstjänsten ryckt ut på olyckor på vägen norr om Västervik.

– Det var en olycka vid Tindered förra veckan som fick mig att börja fundera i de här banorna: Är det många, eller är det jag som upplever det som så?, säger han.

En sökning visade att räddningstjänsten rapporterat 100 händelser i kommunen på E22 norr om Västervik sedan 2016 och fram till någon vecka sedan.

– Och jag kan inte sätta det i relation till någonting, utan det kan Trafikverket. De har överblicken över om det är många eller få.

Han berättar att privatpersoner också hört av sig till honom om flera korsningar man anser vara farliga och problematiska.

– Då är det inte bara min upplevelse utan fler som upplever samma sak. Det handlar om korsningar, exempelvis vid Almvik, vid Tindered eller vid Mommehål. Man upplever det som rörigt vid dem, att det är många intryck på kort tid vid de här korsningarna.

Nu har han kontaktat Trafikverket, som svarat att man vill diskutera frågan, och få fler synvinklar på den.

– Förhoppningen är att vi gemensamt kan kolla på det här, och kanske göra något. Samtidigt har jag all förståelse för att de måste prioritera sträckor där det sker flest dödsolyckor. De är intresserade av att se om vi kan upptäcka mönster i våra statistikprogram som vi kan jämföra med deras egen data. Vi får återkomma till det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!