Ett år senare
– Fantastiskt roligt, men utmanande och bitvis jobbigt.
Så summerar Dan Nilsson det första året som kommunstyrelsens ordförande.
I lördags berättade vi om den emellanåt stökiga vägen innan det blev klart vilka som skulle leda Västerviks kommun under de fyra kommande åren.
– Det var en ny situation för många av oss. Den visade sig vara svår att hantera på många sätt. Men under det här året har det visat sig att Västervik är en stabil kommun i organisationen. Man klarar av när det skakar i det politiska ledet, säger Dan Nilsson.
I samband med att han valdes till kommunstyrelsens ordförande talade han om vikten av att börja arbeta på ett nytt sätt. När det inte fanns några tydliga majoriteter var det viktigt att alla partier fick information i ett tidigt skede, så att man kunde bereda väg för breda uppgörelse.
Har ni hittat ett sådant arbetssätt?
– Jag tycker att vi är på väg. Det är en resa som de flesta av oss är ovana vid. Vi sätts på prov ständigt, och får tänka om.
Som åskådare kan man tycka att det har varit många konflikter i fullmäktige. Hur är det med samarbetsklimatet?
–Det är något både för oss i majoriteten, men även för de på den andra sidan att hantera. Från min sida kan det kännas som att de lägger lite mer fokus på att vara emot än att komma med andra lösningar. Det kan kännas frustrerande, men det är väl en del av det politiska läget.
Är politiken i Västervik förmögen att fatta obekväma beslut om det kommer sämre tider?
– Ska man analysera den process vi har bakom oss, med budgeten, så fanns det de som inte ville göra det. Sedan fanns det partier som ville ta rejäla krafttag när det gäller ekonomin, och gå in och skära i verksamheterna. Vi ligger någonstans i mitten. Kan vi bara få gemensamma underlag när det gäller skola och omsorg, så tror jag att vi kan hitta lösningar. Vi behöver bli eniga om problembilden och möjligheterna.
Ni kunde få igenom budgeten med hjälp av Liberalerna och Vänsterpartiet. Vill du knyta dem närmare er inför kommande år, och få till ett mer formaliserat samarbete?
– S, C och MP har ett samarbete. När det gäller budgeten har vi en samverkan med L och V. Den samverkan tog inte slut med att klubbslaget föll i budgetbehandlingen. Min bild är att det var nästan då den började. Vi måste jobba tillsammans med den budget som vi tog. Det är ingen spikrak väg, och vi måste ha en djup dialog hela tiden.
Du har ju efterlyst fler statsbidrag till kommunen. Vad tycker du att ni fick i regeringens budget?
– Inte så där jäkla mycket om jag ska vara ärlig. Det är ett bekymmer. Vi har stora utmaningar i socialnämnden och skolan. Det som jag är lite störd över är det statliga etableringsbidraget till nyanlända på två år. Vi hinner göra stora insatser på två år, men vi hinner inte färdigt på den tiden. Där har staten ett ansvar.
Något helt annat: Stödet till VIK. Det som jag reagerade på var att det resonerades öppet mellan S, M och SD. Är den frågan unik eller skulle ni kunna diskutera med SD för att få majoritet i andra frågor?
– Jag upplever att i Västerviks kommun pratar vi med alla. Det är en annan diskussion om man ska bilda konstellationer. Då bör man vila på samma värderingar i grundläggande frågor. I kommunstyrelsen så har vi alla samma ansvar, oavsett om man sitter i majoritet eller opposition. Då är det viktigt att föra breda samtal hela tiden.
Ska man tolka det som du är beredd att göra upp med dem i enskilda frågor, men däremot inte gå in i en koalition?
– Jag säger inte att man ska göra upp med dem, men man måste prata med alla. Ta samtalen om gängkriminaliteten… Jag vill vara väldigt tydlig med att jag har inte alls samma värdegrund som Sverigedemokraterna. Dels är det ett renodlat högerparti, vilket väldigt många inte har fattat, dels har de inte samma syn som oss på alla människors lika värde. Jag tycker ändå att det blir lite larvigt när man bjuder in alla partier utom dem. Vi har ett demokratiskt val att förhålla oss till, både i riksdagen och i Västerviks kommun. Det får vi försöka hantera.
Vad är du mest nöjd med under året som gått?
– Jag tycker att det känns fantastiskt att Västerviks kommun fortsätter att ha en positiv utveckling på så många plan. Vi har en positiv befolkningsutveckling. Det investeras i kommunen. Både från det privata och från det offentliga. Det görs i hela kommunen. Just nu bygger vi i både Gunnebo och Gamleby. Samtidigt har centralorten utvecklats och omformats med nya offentliga mötesplatser.