Renhållningstaxan blev hett debattämne

”Ingenstans kunde vi politiker utläsa att renhållningstaxan skulle höjas med 47 procent!” Det hävdade Mariann Gustafsson (V) vid måndagens fullmäktige.

Mariann Gustafsson (V) är kritisk till hur införandet av den nya renhållningstaxan har skötts.

Mariann Gustafsson (V) är kritisk till hur införandet av den nya renhållningstaxan har skötts.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2020-01-27 19:20

Årets första fullmäktige bjöd på flera livliga debatter.

Vänsterpartisten Mariann Gustafsson var kritisk mot hur höjningen av renhållningstaxan genomförts. Den nya taxan har godkänts av kommunfullmäktige, men Gustafsson menar att politikerna inte kunde förstå vilka följderna skulle bli av det underlag som fanns. Hon är även kritisk mot anmälningskravet för komposter.

– Jag började med kompost för 25 år sedan på uppmaning av kommunen. Nu helt plötsligt krävs att jag göra en anmälan, och jag ska betala 965 kronor för handläggningen. Det känns som en straffavgift för oss som komposterar.

Hon uppmanade kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson att ta om beslutet.

Han gick henne inte till mötes. Däremot sade han att informationsgivningen kring taxehöjningen kunde ha varit bättre. Nilsson uppmanade även Västervik Miljö och Energi att se över den kraftiga taxehöjning som ideella föreningar som bedriver second-hand-verksamhet drabbats av. 

Han slog även ett slag för att återvinningen av matavfall, som enligt honom är mer klimatsmart än att kompostera.

Mariann Gustafsson sade att hon kände ett stöd för sin sak från många kommuninvånare.

– Växeln brakade ihop hos Västervik Miljö och Energi efter att den nya taxan blev känd, säger hon.

En annan debattpunkt blev skolans förmåga att möta behoven hos särbegåvade elever. Vi skrev i höstas om en elev som stannade hemma från skolan eftersom hon inte upplevde undervisningen som meningsfull.

Det fick moderaten Elin Sjölander Landerdahl att ställa en interpellation till barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Fridlund. Hon ville veta om han tyckte att kommunen levde upp till sina åtaganden mot den elevgruppen.

– Jag har kontaktats av föräldrar som inte tycker att skolan klarar av att möta de behoven, sade hon.

Fridlund svarade att särbegåvade elever är ett komplext ämne. En del av dem är högpresterare, medan andra kan föra en tyst tillvaro i klassrummet. Deras behov är svårare att upptäcka.

– Det finns kompetens och stöd genom skolpsykologerna. En av våra skolpsykologer har fördjupad kunskap kring särbegåvade elever, sade han.

Flera andra partier var uppe och debatterade frågan. Tommy Ivarsson från SD efterlyste en handlingsplan för högbegåvade elever. Jenny Svensson från Socialisterna betonade vikten av att behålla stödpersonal som elevassistenter för att underlätta lärarnas arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!