– Vi är i samma situation som alla regioner i Sverige är i dag. Vi har haft ett överskott under en lång tid men gick in i det här året med ett tufft ekonomiskt läge. Vi har en stark demografisk utveckling samtidigt som vi är på väg in i en lågkonjunktur vilket innebär att skattekraften blir lägre, säger regionstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S).
Den senaste prognosen visar visserligen på en förbättring med 14 miljoner jämfört med föregående rapport, vilket tros bero på den senaste skatteprognosen från Statens kommuner och landsting. I ett pressmeddelande skriver regionen att nettokostnadsutvecklingen uppgår till 5 procent, vilket fortfarande är för högt för att nå det finansiella målet.
– Förvaltningarna har jobbat hårt för att hålla nettokostnadsutvecklingen nere, det vill säga att man inte gör av med så mycket pengar. Ekonomin går åt rätt håll men det är fortfarande en tuff situation där vi måste hålla igen våra utgifter.
Regionen skriver att man på grund av den "rådande obalansen i ekonomin" kommer att försöka förbättra siffrorna. Bland annat genom att minska bolagsbemanning, se över representation och resor, vara restriktiva med nyanställningar och satsa på möten i egna lokaler istället för externa.
Kan det här påverka vårdens kvalité?
–Jag brukar säga att det stora ligger i det lilla. Att allmänt hålla igen ger stora i effekter i en sån här organisation. Och det måste vi klara av utan att det drabbar vårdens kvalitéer.