Råttorna blir fler – så undviker du dem

Råttor är ett växande problem – i Västervik precis som i hela landet. "De ökar faktiskt konstant", säger Kim Wiström från Anticimex, Västervik.

Den vanliga brunråttan blir 20–30 cm lång, utan svans. Råttorna gräver ut gångsystem där de bor och förvarar sin mat. Ett råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1 000 ungar per år. Källa: Anticimex

Den vanliga brunråttan blir 20–30 cm lång, utan svans. Råttorna gräver ut gångsystem där de bor och förvarar sin mat. Ett råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1 000 ungar per år. Källa: Anticimex

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv

Västerviks kommun2019-10-21 12:00

Råttor har alltid funnits i närheten av oss människor. Vi gillar helt enkelt samma slags mat. Men att allt fler ber om hjälp med råttsanering i eller runt sin bostad beror inte på att vi blivit mindre toleranta, menar Kim Wiström.

– Nej, det är faktiskt så att råttorna blivit fler och de kan ställa till med stora problem. Om de gnager sönder ledningar och rör kan det i värsta fall leda till översvämningar och bränder, säger han.

Mellan 2012-2017 ökade saneringarna i landet med 48 procent, enligt Anticimex, och motsvarande trend för de senaste åren rapporterar Trygg-Hansa och Nomor om, och slår fast att 2019 lär bli ett rekordår.

Mest hektiskt brukar det vara i oktober månad. Mörkrets och kylans intåg gör nämligen att råttorna då söker sig inomhus – till människans förtret.

Men vad är det som gör att råttbeståndet ökar?

– En orsak är att vi människor skapar allt bättre livsbetingelser för gnagarna, menar Kim Wiström.

Här spelar urbaniseringen stor roll.

– När avloppsnätet byggs ut, till exempel, är ju det exemplariskt för råttorna som trivs i sådana mörka gångar och miljöer, säger han.

Så vad kan man göra för att undvika råttor?

– För att förebygga att råttor lockas eller tar sig in i din bostad kan du se till att sopor förvaras i täta och slutna kärl. Se till att eventuella komposter sköts och att de är placerade en betydande bit från huset. Se till att inte ha hög, tät, växtlighet och bråte precis intill huset. Mata inte fåglar och ta helst upp spillet som hamnat under fågelbordet.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!