Flytt och pensionsavgångar är vad som föranlett vakanserna på räddningstjänsten. Sara Stenbeck, rekryteringsansvarig på arbetsplatsen, berättar att det ibland kan vara lite svårt att få tag i personal till de mindre orterna.
– Med åren blir det färre och färre sökande, särskilt till de mindre orterna. Många av de större arbetsgivarna har ju lagt ned och folk jobbar inte i samma utsträckning i den ort där de bor.
Men någon riktig oro känner inte Stenbeck.
– Vi brukar lyckas bra att med att rekrytera personal. Det har redan kommit in några ansökningar. Även om vi såklart vill ha fler.
Hon uppmanar också fler kvinnor till att söka.
– Vanligtvis är majoriteten män som söker, men vill ju att vår arbetsplats ska spegla samhället i stort, med både kvinnor och män och i alla olika åldrar.
Stenbeck förklarar också att uppfattningen kring att man skulle vara väldigt låst som deltidsbrandman inte riktigt stämmer. Hon berättar att de som arbetsgivare är flexibla vad gäller schemaläggning och försöker vara så lösningsorienterade som möjligt. Allt för att man som deltidsbrandman också ska kunna balansera ett familjeliv.
För den som går vidare i processen väntar medicinska tester där hälsa och fysik ska utvärderas. Därefter följer en utbildning på tre veckor och sedan får man fortsatt utbildning under det första året som anställd.
– De flesta trivs väldigt bra här, det gäller bara att våga ta det första steget och bli brandman.