Privatperson sålde mediciner för över 300 000

En 51-årig man bosatt i Västerviks kommun åtalas nu, misstänkt för brott mot lagen om handel med läkemedel, efter att ha sålt läkemedelsklassade preparat för hundratusentals kronor.

Kalmar Tingsrätt.

Kalmar Tingsrätt.

Foto: Arkiv

Västerviks kommun2019-11-11 14:57

Enligt åtalet rör det sig främst om läkemedel för att se solbrun ut, bantningsmedel och potensmedel. Mannen ska ha sålt läkemedlen via en hemsida och de läkemedel som tagits i beslag skulle, om de sålts till priserna som angivits på hemsidan, gett intäkter på omkring två miljoner kronor.

Mannen åtalas också för dopningsbrott, eftersom några av de beslagtagna medicinerna ska ha klassats som dopningsmedel, samt narkotikabrott, eftersom han också misstänks ha sålt amfetamin vid ett tillfälle i augusti.

51-åringen misstänks också för överträdelse av näringsförbud, eftersom han den 7 juli 2017 meddelats näringsförbud i sju år och inte får bedriva någon form av verksamhet under den tiden.

– Han dömdes 2017 till två års fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, och det var för samma typ av verksamhet, säger kammaråklagare Johan Henningsson vid åklagarkammaren i Kalmar.

– Den gången struntade man i den här delen av verksamheten, men nu har vi valt att gå den här vägen i stället.

Även denna gång skulle mannen, om han döms av tingsrätten för brotten, kunna få fängelse i upp till två år.

– Men jag tror inte att han kommer få maxstraffet, han har ju till exempel inte hunnit hålla på så länge den här gången. Däremot kommer jag förstås att yrka på att man ska ta hänsyn till att han återfallit till samma brott, om han befinns skyldig, säger Johan Henningsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!