Så formulerar Justitieombudsmannen (JO) sig i sitt beslut. Därmed går de på samma linje som polismyndigheten gjorde i samband med JO-anmälan: Polismannen hade inte rätt att tvinga 17-åringen att radera bilderna. Det är varken brottsligt att fotografera poliser, eller för den delen – om så skulle vara fallet – i ett senare skede publicera bilden på sociala medier.
Snarare tvärtom, menar JO.
"Ur ett rättssäkerhetsperspektiv och för allmänhetens insyn i polisens arbete är det också viktigt att enskilda har möjlighet att fotografera en polis, under förutsättning att det inte hindrar polisens arbete eller t.ex. innebär en säkerhetsrisk", skriver JO vidare, och konstaterar att 17-åringen varken hindrade poliserna eller utgjorde en säkerhetsrisk.
Bakgrunden är en händelse i maj 2018, då en polispatrull konfronterar en ungdom som synts klättra upp i en vägskylt nära Ica Maxi. När poliserna sedan sätter sig i bilen för att åka iväg, fotograferas de av en 17-åring. De tror också att de blir filmade. Den ene polismannen kliver då ur bilen och uttrycker sig på ett sätt som enligt JO:s bedömning tvingar 17-åringen att radera bilderna.
17-åringen skriver själv i anmälan att poliserna agerade oprofessionellt, och kränkande.
Polismannen hävdar i utredningen att fotograferingen föranleddes av "dålig attityd" och att han valde orden "det kan vara ett brott". Men satt i sitt sammanhang, och med tanke på motpartens unga ålder, utgjorde agerandet ett tvång som saknar stöd i lagen, skriver JO.
Lokalpolisområdeschef Anders Pleijel välkomnar JO:s besked gällande fotografering och filmning.
– JO slår fast att det inte räcker med att känna obehag för att få hindra filmning, det behöver vara mer hindrande i jobbet. Jag har inget att säga om det, säger han.
Händelsen har lett till att man internt informerat om vad som gäller vid dylika situationer.
Hur ofta händer något sånt här?
– Det är inte jättevanligt. Det är klart att när vi omhändertar kan det stå folk och filma, och vid fotbollsmatcher, kravaller. Men det blir mer och mer vanligt.
Hur påverkar det er?
– Jag tycker inte att det gör det i någon större omfattning. Vi gör vårt jobb, och sedan hur man tolkar filmerna som läggs ut, kan se olika ut.
– Men poliser är människor, det finns även de som gör fel. Och dokumenteras det är det bara bra.