Polisen lovar fotpatrullering och övervakning

Västerviks kommun och polisen har skrivit på årets medborgarlöften, där man bland annat lovar fotpatrullering, trafikövervakning och ett ökat fokus på narkotika.

Under fredagsmorgonen skrev kommunalrådet Dan Nilsson (S) och lokalpolisområdeschef Anders Pleijel under årets medborgarlöften.

Under fredagsmorgonen skrev kommunalrådet Dan Nilsson (S) och lokalpolisområdeschef Anders Pleijel under årets medborgarlöften.

Foto: Filip Gustafsson

Västerviks kommun2020-02-28 12:00

Sedan polisens omorganisation 2015 har man tillsammans med kommunen upprättat så kallade medborgarlöften – där man lovar invånarna att arbeta mot särskilt utvalda, lokala problem. Dessa löften är en del av en större samverkan mellan polis och kommun.

– Jag kan inte nog påtala att den här samverkan fungerar riktigt, riktigt bra. Västerviks kommun är en trygg plats att bo i, men vi duckar inte för problemen, säger kommunalrådet Dan Nilsson (S).

Inför årets löften har man bland annat studerat brottsstatistik och trygghetsmätningar samt intervjuat medborgare, kommunanställda och poliser för att få fram en lägesbild av kommunens brottslighet.

– Den samlade bilden är att medborgarna i kommunen känner sig trygga, har en låg utsatthet för brott och känner ett högt förtroende för polisen, säger kommunpolis Viktor Haglind. 

Men det är tre platser i kommunen som sticker ut – Karstorp, Ankarsrum och Edsbruk – och där problematiken skiljer sig åt. I området Karstorp har bland annat flera bilbränder samt ett misstänkt mord skett under 2019, i Ankarsrum har flera anlagda bränder uppkommit senaste åren. I Edsbruk har man haft bekymmer med brott kopplade till sociala problem.

Under fredagsmorgonen skrev Dan Nilsson och lokalpolisområdeschefen Anders Pleijel under årets medborgarlöften.

– Det handlar om förtroende och en hederssak för oss. Vi lovar ju ingenting bara för att, lovar vi något ska vi uppfylla det, säger Anders Pleijel.

Årets medborgarlöften

Polisen och kommunen lovar att:

Vid behov undersöka orsakerna till att problem uppstår.

Samverka med alla aktörer som kan påverka orsakerna till problemet.

Följa upp om åtgärderna genomförts och vilken effekt de haft.

Föra samtal med unga personer och vid behov vårdnadshavare.

Informationshämtning genom samtal med medborgare.

Polisen lovar att:

Trafikövervaka.

Upptäcka innehav och bruk av narkotika.

Ordningshållande fotpatrullering.

Genomföra 100 platsbesök med åtgärder anpassade till problemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!