Polisen: Anmälningar ofta ett rop på hjälp

Under 2018 anmäldes 43 fall av misshandel i parrelation i Västerviks kommun. Sju av offren var män – 36 var kvinnor. Men brotten är mer svårutredda än vad många kanske tror.

"Jag tror att det är väldigt få som är medvetna om att de är farliga, för de tycker inte att de slår utan mest tillrättavisar" säger Susanne Hafström på Västervikspolisen.

"Jag tror att det är väldigt få som är medvetna om att de är farliga, för de tycker inte att de slår utan mest tillrättavisar" säger Susanne Hafström på Västervikspolisen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Västerviks kommun2020-01-16 06:00

Siffror från Brottsförebyggande rådet, som nyhetsbyrån Siren sammanställt, visar att januari är den månad där absolut flest anmälningar gällande misshandel i parrelation upprättas. Enligt Lisa Rudolfsson, doktor i psykologi och forskare vid Göteborgs universitet, beror uppgången under julhelgen och januari på stress och alkohol.

– Det är en grogrund för framförallt det oplanerade expressiva våldet och i destruktiva relationer ökar risken att man brusar upp och blir våldsam. Julen är också en tid då man ska komma samman i familjer och alla familjer är inte helt lätta att umgås med, säger hon till Siren.

Under de senaste tre åren har totalt 38 000 fall av misshandel i parrelation anmälts i Sverige. I 6 000 av dessa fall var offret en man.

Susanne Hafström på Västervikspolisen tror dock att det finns ett mörkertal bland män som misshandlas i sin relation.

– Det är många män som inte anmäler på grund av att våra normer är så starka. Men det är inte helt ovanligt, jag har haft flera ärenden där målsägande varit man. I vissa relationer kan det vara från båda håll men där kvinnorna slagit tillbaka rejält i något läge för att de kanske fått väldigt mycket genom åren. 

I Västerviks kommun anmäldes under 2018 43 fall av misshandel i just parrelation. Enligt Susanne Hafström är många av anmälningarna ett rop på hjälp från målsägande – och där syftet kanske inte alltid är att lagföra gärningspersonen.

– Man vill ju att personen ska ändra sitt beteende helt enkelt. Man tycker ju om personen och det gör de här brotten så svårutredda. Det pratas många gånger om att kvinnan tar tillbaka anmälan, men det är inte riktigt så det funkar. Ofta handlar det om att det inte finns någon stödbevisning och väljer då kvinnan att inte berätta mer är det väldigt svårt att utreda det vidare.

Hur brukar de misstänka gärningspersonerna reagera när en anmälan har upprättats och ni förhör dem?

– Min personliga uppfattning är att de flesta kanske ignorerar det lite grann. Man tror inte att man slår i den bemärkelsen utan mer rättfärdigar på något vis, exempelvis "Det var ju för att den gjorde så här..". Jag tror att det är väldigt få som är medvetna om att de är farliga, för de tycker inte att de slår utan mest tillrättavisar. Man ser sin roll som ganska liten.

Här går det att få hjälp

 Vid akut läge, ring 112

 Kvinnofridslinjen, nationell stödtelefon, 020-50 50 50

 Terrafem, rikstäckande jourtelefon på 67 språk, 020-52 10 10

 På Unizon.se finns kontaktuppgifter till jourer runt om i landet

 Brottsofferjouren, 0200-21 20 19 * ungarelationer.se, för den som är under 20 år

  BRIS, bris.se, för den som är under 18 år, telefon 116 111

Källa: Vårdguiden/ Nyhetsbyrån Siren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!