På fem platser runt om i kommunen arrangeras språkkaféer. Asylsökande och de som fått uppehållstillstånd får under otvungna förhållanden träffa svenskar och snacka. Enkelt, trevligt och lärorikt...
Det där med "enkelt" är en sanning med modifikation. Speciellt om man vill utnyttja tiden och hålla igång samtalet.
–När man träffats några gånger och redan presenterat sig för varandra, så blir det svårare att hitta ämnen att prata om, säger Anna Ekelund, diakon i Svenska kyrkan.
Det var så tanken föddes på att ta fram ett samtalsstöd. Kommunen tillsammans med Marieborgskyrkan, Hagakyrkan i Gamleby och kulturföreningen Fyren började spåna fram en modell. Slutresultatet blev elva planscher med olika teman. Dessutom finns planscher som presenterar kommunens största tätorter.
Planscherna tar avstamp i en svensk vardag: De kan handla om naturen, sjukvården eller frågor som rör jobb. På ena sidan finns detaljrika illustrationer med figurer och miljöer med anknytning till temat. På baksidan finns ett antal frågor som deltagarna kan beta av.
Det ser nästan lite barnsligt ut med teckningarna– men Nils-Erik Alne från Marieborgskyrkan ser en poäng med teckningarna.
– Kan man inte ordet kan man peka. Vi har också deltagare som inte kan läsa och skriva.
De närmaste månaderna kommer planscherna att användas vid språkkaféerna i Västervik, Edsbruk, Gamleby, Ankarsrum och Gunnebo. När man utvärderat dem, och eventuellt förbättrat dem ska de spridas vidare.
– Då lägger vi ut dem på kommunens hemsida så att andra kan "glo och sno", säger Elisabeth Sjöstrand, integrationsstrateg på kommunen.