Pakter, konflikter och oväntade vändningar

Valet förra året bäddade för det stökigaste året på länge i Västerviks politik. Vi blickar tillbaka på ett år med flera dramatiska händelser.

Så här har det sett ut allt som oftast i fullmäktige. Mötet har ajournerats för att diskutera hur frågor ska hanteras.

Så här har det sett ut allt som oftast i fullmäktige. Mötet har ajournerats för att diskutera hur frågor ska hanteras.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-10-12 08:00

Ett år senare

10 september: Fan ska vara kommunalrådskandidat!

Det fanns det fog för att utbrista måndagsmorgonen efter valet förra året. Det kvittade om man hette Dan Nilsson (S) eller Harald Hjalmarsson (M). Att bilda en majoritet skulle bli svårt.

De två största partierna backade. Socialdemokraterna med tre mandat. Moderaterna med ett mandat. Däremot gick flera av de mindre partierna framåt.

Gamla konstellationer som S-C-MP eller M-C-L-KD-WP skulle inte räcka till för ett stabilt styre. Väljarsympatierna var mer spridda än någonsin.

Tystnad. Under veckorna som följde blev det tyst. Den 16 oktober gjorde VT en rundringning:

– Jag har inget att säga. Det här är det besvärligaste läget under mina 40 år som politiker, svarade Conny Tyrberg (C).

Dan Nilsson (S) sade sig vara försiktigt optimistisk, medan Harald Hjalmarsson (M) berättade att det pågick förhandlingar mellan de gamla allianspartierna från åren 2002­-2012. 

Dagen efter kom det dock ett pressmeddelande: Den sittande koalitionen S-C-MP avsåg att fortsätta att regera kommunen. Problemet var bara att efter valet hade de inte längre majoritet.

Om fullmäktiges övriga partier enades i en fråga skulle koalitionen kunna köras över:

– Den möjligheten finns absolut, sade kommunstyrelsens nuvarande ordförande Dan Nilsson (S) till VT.

Bara någon vecka senare skulle det bli verklighet.

Ordförandekuppen. Den 23 oktober skulle fullmäktiges ordförande väljas. Socialdemokraterna nominerade Gunnar Jansson. I ryggen hade de Centerpartiet och Miljöpartiet. I det läget klev Harald Hjalmarsson upp i talarstolen och lade ett motförslag: Liberalen Sverker Thorén.

Det visade sig finnas en stark uppslutning från de övriga i fullmäktige, inklusive Socialisterna och Sverigedemokraterna. Thorén fick ordförandeposten. Peter Johansson (M) röstades in som förste vice ordförande. Enda trösten för S-C-MP var att Anette Thorstensson (C) fick posten som andre vice ordförande.

Efteråt var kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) kritisk:

– Det förvånar mig att Liberalerna så tydligt lutar sig mot Sverigedemokraterna, sade han till VT.

När han får frågan vad förlusten kan få för betydelse för det fortsatta politiska arbetet i kommunen svarar han:

– Om man tänkte sig en koalition med Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Socialisterna så säger jag ”lycka till”!

Komplicerad koalition. Under hösten tornade två ”regeringsalternativ” fram i Västervik.

S-C-MP var det ena. Men de utmanades av Moderaterna som samlade Liberalerna, Kristdemokraterna och Westerwikspartiet kring sig. S-C-MP hade flest mandat i fullmäktige, men inget av de två blocken hade egen majoritet.

Stöd behövdes för något eller några av de återstående partierna: Vänsterpartiet, Socialisterna och Sverigedemokraterna.

Någon vecka innan frågan skulle avgöras vid fullmäktiges decembermöte kallade Dan Nilsson (S) och vänsterpartisten Leif Svensson till en gemensam presskonferens. Tidigare på dagen hade de träffat en uppgörelse där ytterligare ett parti varit med – Socialisterna.

Lösningen var inte okomplicerad. Det blev inte ett samarbete rakt av mellan S, C, MP, V och SV.

Istället blev det en koalition med S-C-MP. V skulle stödja koalitionen när det var dags att rösta om ordförandeposterna. I utbyte utlovades samarbete i vissa politiska frågor.

Rebelliska Socialisterna förband sig inte att rösta för S-C-MP. Däremot lovade man att lägga ner sina röster. I utbyte fick Socialisterna inflytande i form av platser i nämnder och styrelser.

Partier på hal is. I mars kom en fråga som skulle dela alla hittills alla uppgjorda koalitioner, och forma nya.

Västerviks IK befann sig i ekonomisk kris.

Ishockey visade sig inte vara en traditionell vänster-högerfråga. Tre partier var för en räddningsaktion S, M och SD. I fullmäktige var övriga emot. 

Läget komplicerades dock av att S och M under fullmäktiges möte inte kunde enas om hur ett räddningsförslag skulle se ut. De övriga ledamöterna kunde se hur det inte längre var tabu för Socialdemokrater och Sverigedemokrater att förhandla med varandra. Det hjälpte ändå inte. De tre partierna nådde inte fram till en lösning.

Istället remitterades frågan till kommunstyrelsen. Där gick det enklare: S, M och SD enades om att höja marknadsföringsbidraget från 250 000 kronor om året till 800 000 kronor.

Juridiskt spel om budgeten. I juni hålls traditionsenligt budgetfullmäktige.

Det brukar handla om en lång intensiv debatt innan majoritetens budget röstas igenom med möjligen några små modifieringar. Så inte i år.

På bordet fanns ett S-C-MP-förslag. Budgeten skvallrade om sämre tider. Man hade inte lyckats nå upp till det traditionella överskottsmålet.

Inför mötet hade Moderaterna och Sverigedemokraterna framfört kritik mot att budgeten inte var stark nog. Det borde gå att hitta effektiviseringar så att man nådde de ekonomiska målen.

På fullmäktige yrkade Moderaterna på återremiss, och det var tydligt att de skulle få Kristdemokraterna, Westerwikspartiet och Sverigedemokraterna med sig. Budgetbeslutet skulle skjutas upp till oktober.

I det läget kom S-C-MP med två motdrag. 

* De meddelade att de anammade flera av Liberalerna och Vänsterpartiets förslag. "I princip sade de ja till hela vår budget", sade Liberalerna efteråt.

Det innebar bland annat en svängning i den omstridda frågan om undervisning för elever med behov av särskilt stöd.

* S-C-MP yrkade också på återremiss, men förespråkade att budgeten skulle vara klar för beslut redan i augusti.

Den här gången var det Harald Hjalmarssons tur att vara arg efter kommunfullmäktige. Han menade att S-C-MP försökte runda kommunallagen genom sitt agerande.

Dan Nilsson (S) försvarade sig med att man stämt av med expertis, tillvägagångssättet var tillåtet. Andra, som VT:s ledarskribent Jacob Styrenius, har haft en annan åsikt. Budgetbeslutet överklagades dock aldrig, och det blev ingen juridisk prövning.

De rödgrönas motdrag ledde till två saker: Man lyckades snabba upp budgetbeslutet, och genom att göra upp med Liberalerna och Vänsterpartiet fick man fram ett budgetförslag som kunde få majoritet.

En tredje effekt var att eftergifterna till framförallt Liberalerna sänkte överskottet ytterligare.

Framtiden. Årets som gått har varit fyllt av komplicerade uppgörelser, uppskjutna beslut och oväntade vändningar. Är det så här det kommer att bli? I morgon intervjuar vi en av huvudpersonerna: Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).

Valresultatet 2018

Antal mandat i kommunfullmäktige.

Vänsterpartiet: 3 mandat (+1)

Socialdemokraterna: 18 (-3)

Miljöpartiet: 2 (-1)

Socialisterna: 3 (-)

Sverigedemokraterna: 7 (+2)

Westerwikspartiet: 2 (+1)

Centerpartiet: 5 (-)

Liberalerna: 3 (-)

Kristdemokraterna: 2 (+1)

Moderaterna (-1)

Västerviks kommunfullmäktige har 57 platser. För att få majoritet krävs 29 mandat. S-C-MP har tillsammans 25 mandat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!