Oppositionen ville bromsa fler beslut

Simhallen var inte det enda ärendet som oppositionen ville återremittera vid måndagens fullmäktige.

Återremiss eller inte? Överläggningar med anledning av att SD ville ha en återremiss.

Återremiss eller inte? Överläggningar med anledning av att SD ville ha en återremiss.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-09-24 16:00

Återremiss var ordet för dagen när fullmäktige sammanträdde.

Det innebär att om politikerna i fullmäktige tycker att det finns oklarheter i beslutsunderlaget, så kan man skicka tillbaka ärendet för ytterligare utredning. 

Som vi berättat tidigare återremitterades simhallsärendet.

Det var inte det enda ärendet under måndagskvällen där återremiss togs till. I ett ärende ville man fastställa arvoden för ordföranden i två nya utskott: Ordförande i kultur- och fritidsutskottet skulle få 10 procent av ett årsarvode, medan ordförande i tillväxt- och hållbarhetsutskottet skulle få fem procent.

Moderaten Jon Sjölander ville se uppdragsbeskrivningar för de två ordförandeuppdragen:

– Det är svårt för fullmäktige att se varför det ena är värt tio procent och det andra bara fem procent.

I en annan fråga ville Sverigedemokraterna först ha en återremiss. Det handlade om en motion om brott mot dygnsvilan. SD-ledamoten Daniel Johnsson hade hört att man i omsorgen inte alltid följde reglerna om sammanhängande dygnsvila. I ett svar erkände socialnämnden att det förekommer överträdelser mot dygnsvilan, men att införandet av ett nytt planeringsverktyg ska göra tydligt när ett schema strider mot reglerna för dygnsvila.

I debatten verkade de flesta eniga om att dygnsvilan så långt som möjligt ska respekteras, däremot tyckte de rödgröna partierna att man kunde godta socialnämndens svar. I det läget yrkade Daniel Johnsson på återremiss. Det uppstod dock diskussion om man kunde återemittera med den motivering han lämnat. Efter diskussion backade SD och motionen avslogs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!