Öppnar Västerviks första Junis-förening

"När skolan och andra fritidsaktiviteter har stängt är Junis öppet för alla." Så beskriver initiativtagarna Västerviks första Junis-förening.

Under hösten kommer Fatima Al-nabhan (t.v), Hiba Bader och Mohamad Albalkhi att arrangera den första Junis-aktiviteten i Västervik.

Under hösten kommer Fatima Al-nabhan (t.v), Hiba Bader och Mohamad Albalkhi att arrangera den första Junis-aktiviteten i Västervik.

Foto: Filip Gustafsson

Västerviks kommun2019-10-09 05:00

Det är medlemmarna i Fyren Kulturförening som står bakom initiativet. 

– De flesta aktiviteter kommer vara för barn mellan 0–15 år och alla är välkomna. Det är viktigt att barn känner sig trygga och delaktiga i samhället, säger Mohamad Albalkhi, kassör i Fyren Kulturförening.

Junis är en barnorganisation med 200 föreningar över hela Sverige. Man arrangerar aktiviteter och åker på utflykter.

– Det finns innebandy och fotboll, men ingen förening för alla aktiviteter. Vi kommer att ha allt möjligt, filmvisningar, teater och disco. Alla barn ska kunna vara med, säger Fatima Al-nabhan

– Det är viktigt att barn får vara med och bestämma. Det är jätteviktigt och vi kommer ha ett eller flera barn med i styrelsen, säger Hiba Bader.

Under helgen var en representant från Junis i Västervik för att utbilda sex nya ledare. I Junis måste nämligen alla ledare ha gått en utbildning samt helt tagit avstånd från alkohol eller andra droger. De första Junis-aktiviteterna i Västervik kommer köra i gång under hösten.

– Vi fick lära oss fantastiska saker. Bland annat om värdegrunden och hur man arrangerar aktiviteter där alla känner sig delaktiga. Vi fick också lära oss hur man tar hand om barn som blivit exempelvis misshandlade. Det är inte bra om barn skulle se en ledare full ute, då kan barnet tappa tron på den här personen.

Fyren Kulturförening kommer dock inte påverkas av satsningen. Föreningarna kommer istället att inleda ett samarbete.

 –Alla barn ska kunna vara med, säger Fatima Al-nabhan
–Alla barn ska kunna vara med, säger Fatima Al-nabhan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!