Nysatsning - inga fler tomma begravningar

Fenix Begravning startar en frivilliglista, där folk som vill gå på ensamma människors begravningar kan skriva upp sig.

Frågan om ensamma åldringar borde uppmärksammas mer, tycker Charlotte Runius.

Frågan om ensamma åldringar borde uppmärksammas mer, tycker Charlotte Runius.

Foto: Robin Vramsjö

Västerviks kommun2020-03-13 08:00

Initiativtagandet med en frivilliglista är nationellt, och anledningen är att man inte ska glömmas bort som äldre. Charlotte Runius, grundare av Fenix Begravning, menar att det är vanligare med ensamma åldringar än man tror.

– Vi vill uppmärksamma problemet så att fler människor förstår. Man inser ibland när folk planerar sina begravningar att de är ensamma. Det kan vara att deras partner redan gått bort, och att man inte har några barn eller har dålig kontakt med dem, förklarar hon.

I Västervik kommer de att samarbeta med Svensk Fastighetsförmedling, samt använda sig av Facebookgrupper som exempelvis "Du går aldrig ensam". Fenix ska även skapa en egen grupp på sociala medier. Initiativet startades i slutet på förra veckan och Charlotte berättar att de redan har fått flera påskrifter på listan. Hon känner att det är starten på att ta tag i problemet.

– Det som verkligen triggade det här var att vi berördes otroligt mycket av det som hände mannen i Stockholm förra året. Han låg avliden i sin lägenhet i över tre år innan någon hittade honom. Sedan kom det utomstående människor på hans begravning, och det var jättefint att veta att det finns folk därute som bryr sig, säger hon.

Charlotte förklarar att det blir vanligare med depressioner och självmord hos äldre, och att det är något de hoppas motverka.

– Det gäller att alla gör lite, så kommer problemet försvinna. Se till att bjuda över den ensamma grannen på en kopp kaffe lite då och då, bara för att göra skillnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!