Nye prästen: "Vill finnas där som en resurs"

Nu satsar kyrkan på att vara mer närvarande ute på skolorna. Prästen Patrik Hellberg har visioner om närvaro och ökat samarbete.

Patrik Hellberg har stora planer och visioner. Han är nyanställd högstadie- och gymnasiepräst i Södra Tjust pastorat.

Patrik Hellberg har stora planer och visioner. Han är nyanställd högstadie- och gymnasiepräst i Södra Tjust pastorat.

Foto: Karin Hertz

Västerviks kommun2019-10-27 12:00

Patrik Hellberg är nyanställd högstadie- och ungdomspräst i Södra Tjust pastorat. Han har stora ambitioner att tillbringa mycket tid i skolornas uppehållsrum och korridorer framöver. Han vill finnas som en resurs för både lärare och elever.

Patrik Hellberg har god erfarenhet av att möta unga. Sedan fyra år tillbaka tjänstgör han som jourhavande präst. Det innebär att han sitter och chattar med de som behöver prata med någon under söndag- till torsdagkvällar. 

– I chatten har jag mött många barn och ungdomar med självskadebeteende och suicidtankar, säger Patrik Hellberg som tror att det finns många ungdomar ute på skolorna som det också är viktigt att nå ut till.

Jourhavande präster går också att nå om man ringer larmnumret 112, men Patrik Hellberg menar att det oftast är naturligare för dagens ungdomar att skriva än att prata.

Patrik har börjat sitt arbete med att etablera kontakter med skolorna. På Ludvigsborgsskolan planerar han att prata livsåskådning med eleverna i samarbete med skolans socialpedagog.

– Vi testar och ser, kommenterar han det hela.

För oavsett om eleverna vill prata om livet eller inte, så ser Patrik Hellberg fram emot att röra sig i skolornas lokaler framöver och anpassa sig till de behov som finns. 

– Jag vill finnas där som en resurs. Att vara med i krisgrupper och kunna erbjuda enskilda samtal med elever och lärare. 

Han drömmer också om att anordna temadagar om psykisk ohälsa och om hur man är en bra kompis.

Patrik Hellberg har arbetat som präst i fem år i Norrköping, Linköping och Söderköping.

– När jag jobbade i Norrköping så var tanken att jobba tillsammans hela samhället, att skapa ett gott liv för alla, säger Patrik Hellberg som hoppas på mer samverkan även här. 

Tror du att du behövs på skolorna?

– Det känns som det. Jag har fått ett väldigt bra bemötande. 

Varför tycker du att det är viktigt att arbeta med ungdomar?

– När jag själv var ung fanns det alltid någon i kyrkan som lyssnade. Nu vill jag ge tillbaka det jag fick.

Patrik Hellbergs erfarenheter som jourhavande präst tror han bidrar till att han är så målmedveten med att finnas på plats ute i samhället.

– Att vara jourhavande präst är något av det viktigaste jag gör. Om samtalen inte funnits, var hade ungdomarna tagit vägen då? säger Patrik Hellberg och nämner att det finns fler som erbjuder samtalsstöd – exempelvis Bris och Mind.

Högstadie- och gymnasieprästen Patrik Hellberg ser fram emot många samarbeten med högstadieskolorna och Västerviks gymnasium.
Högstadie- och gymnasieprästen Patrik Hellberg ser fram emot många samarbeten med högstadieskolorna och Västerviks gymnasium.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!