Hur arbetar man med frågor som rör sexism, maktmissbruk och trakasserier på arbetsplatserna i vår del av världen?
Vi har pratat med Helen Persson, HR-direktör, på Region Kalmar län och Sofia Eldh, HR-chef på Västerviks kommun.
Några nya projekt, som en följd av #Metoo, har inte initierats varken regionalt eller lokalt. Däremot har personal, både från kommunerna och regionen utbildats i faktaundersökning enligt en norsk utredningsmetodik.
Sofia Eldh förklarar att metoden ska säkerställa en rättssäker utredning för båda parter, för den utsatta och den anklagade.
– Här har vi ett samarbete regionen och kommunerna emellan, så att vi kan låna ut dessa personer till varandra i de fall det inte är lämpligt med en intern utredning – för att kunna garantera en opartisk utredning, säger Helen Persson.
Upplever ni själva att något har förändrats sedan hösten 2017?
– Jag arbetar i en stor organisation och vet inte hur snacket går på alla arbetsplatser. Men jag tycker att det finns en ökad finkänslighet. Vi reagerar snabbare, och kanske på sådant som vi tidigare var beredda att blunda för, som olämpliga ordval till exempel, säger Helen Persson.
Sofia Eldh håller med:
– Generellt har medvetenheten kring frågorna ökat, och vi reflekterar mer kring hur vi förhåller oss till varandra.
Hon berättar vidare att man i kommunens riktlinjer vid kränkande särbehandling nyligen gjort tillägget att det råder nolltolerans mot sexuella trakasserier.