Nya regler för vildsvinsjakt välkomnas

Livsmedelsverket vill förenkla reglerna kring försäljning av vildsvinskött. De både välkomnas och ifrågasätts av en lokal jägare.

Västerviks kommun 10 januari 2020 12:00

I slutrapporten har verket föreslagit flera saker. Bland annat ska utbildade jägare med tillstånd kunna sälja vildsvinskött direkt till konsument, kött från tio vildsvin om året tillåts. I dag måste köttet passera en vilthanteringsanläggning innan det säljs.

Man föreslår att staten ska subventionera analyser som i dag krävs för att sälja köttet och man vill utreda en vildsvinspremie till jägare som lämnar in vildsvin till vilthanteringsanläggning, bland annat.

Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas riskförbund säger i ett pressmeddelande att förslag om förenklade regler är ett nödvändigt steg för att få bukt med vildsvinsproblematiken, bland annat förstörelse på jordbruksmark.

 

Peter Svensson är en av dem som jagar mycket vildsvin. Han bor i Almvik men jagar på flera ställen i kommunen. Han säger att förändringarna som föreslås i grunden verkar bra, men hade hellre sett en högre gräns vad gäller försäljningen.

– Det jag kan undra är varför man ska ha en begränsning? Om det finns jägare som vill jaga vildsvin och sälja så kan de få skjuta så mycket som de har avsättning för, säger han.

 

Subventionerade tester tycker han är en bra idé.

– Jag betalar cirka 138 kronor med porto för ett trikinprov. Om man skjutit en kulting ligger slaktvikten inte på många kilo, då är det svårt att få igen de pengarna, det lönar sig inte.

Peter Svensson tror att det blir svårt att få ner stammen, speciellt nu när vintrarna varit milda och tillgången på mat hög.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kommentera
Ämnen du kan följa