Något uppåt i ny trygghetsmätning

Västerviks kommun har klättrat från plats 239 till 227 i den riksomfattande undersökningen "Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet".

Västervik har klättrat lite i den senaste trygghetsmätningen hos SKR och MSB.

Västervik har klättrat lite i den senaste trygghetsmätningen hos SKR och MSB.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västerviks kommun2020-01-23 12:00

Undersökningen presenteras av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

En del av rapporten handlar om en enkät till medborgarna, men i Västerviks kommun besvaras den typen av frågor redan på annat håll och finns därför inte med här.

– Vi är med i Polisens trygghetsundersökning, och den visar väldigt bra resultat, säger Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef.

Om man tittar närmare på siffrorna för Västerviks kommun, kan man bland annat se att antalet personer som har blivit inskrivna på sjukhus efter olyckor ligger förhållandevis högt, nästan 13 per 1 000 invånare.

– Vi har en hög medelålder på befolkningen i kommunen. Då ökar risken för fallolyckor, säger Joakim Jansson.

Det framgår också att det tar ett bra tag från det att någon ringer 112 tills en bil larmas ut, en mediantid på drygt två minuter.

– Det beror på att det är en stor kommun med mycket skärgård och landsbygd. Det kan vara svårt att definiera var man befinner sig. Först när de kan positionera var olyckan är, larmas någon ut, säger Joakim Jansson.

Trots att det är en stor kommun, är räddningstjänsten sedan ganska snabbt på plats. Flera brandstationer är en viktig förklaring till det.

Vad kan ni förbättra?

– Vi jobbar förebyggande med utbildning, information och rådgivning. Den bästa olyckan är den som inte har skett, säger Joakim Jansson.

Han vill också lyfta fram kommunens samverkan med andra myndigheter.

– Där är vi duktiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!