Miljöchef: "Anmäler alltid misstänkta brott"

Västervik var den kommun i Kalmar län där flest miljöbrott anmäldes under 10-talet.

Det vanligaste anmälda miljöbrottet i Sverige är nedskräpning, som står för häften. Grovt miljöbrott är näst vanligast och utgör en fjärdedel av alla anmälningar.

Det vanligaste anmälda miljöbrottet i Sverige är nedskräpning, som står för häften. Grovt miljöbrott är näst vanligast och utgör en fjärdedel av alla anmälningar.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Västerviks kommun2020-02-29 10:00

I en mätning som Nyhetsbyrån Siren har gjort, visar statistiken att Västerviks kommun är den kommun i Kalmar län som hade flest antal anmälningar, med strax över 200 stycken. Det går att jämföra med Kalmar som har betydligt fler invånare, men bara hade omkring 150 anmälningar.

Lars Kåremyr, miljöchef på Västerviks kommun, tror att statistiken beror på att folket i Västervik är duktiga på att anmäla möjliga brott.

– Jag tror att det beror på att vi har ett bra arbetssätt, och alltid anmäler sånt som misstänks till miljöåklagare. Men jag tror att skillnaden i antal miljöbrott mellan kommunerna varierar mycket från år till år, berättar han.

Många anmälningar av brott i en kommun kan bero på att man jobbar väldigt mycket med frågorna. Susanne Martinsson, som är miljöskyddsinspektör på Västerviks kommun, är inne på samma spår som Lars.

– Vi på kommunen har en skyldighet att anmäla vidare miljöbrott, så vi gör det så fort misstanke om brott finns. Anledningen till skillnaden som siffrorna visar kanske är att vissa inte alltid anmäler det man borde i andra kommuner, säger hon.

När det gäller vanligaste formen av miljöbrott så skiljer sig inte Västerviks kommun från hela Sverige i stort, där nedskräpning totalt står för hälften av alla anmälningar.

– Det är nedskräpning som är det vanligaste miljöbrottet i kommunen skulle jag tro. Sen finns det även administrativa brott som är ganska vanligt, exempelvis vissa typer av försenade rapporter, konstaterar Lars Kåremyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!