Marcus och Amanda trivs på jobbet

Under förra året fick 192 personer nytt jobb eller praktikplats i Kalmar län genom Samhall. Marcus och Amanda är två av dem.

Amanda Warrén, Viveca Andersson och Marcus Ring Blixt tycker alla att det är bra att arbetstagare och arbetsgivare får en provperiod. "Det är mycket som ska klaffa", menar Viveca Andersson.

Amanda Warrén, Viveca Andersson och Marcus Ring Blixt tycker alla att det är bra att arbetstagare och arbetsgivare får en provperiod. "Det är mycket som ska klaffa", menar Viveca Andersson.

Foto: Andreas Johansson

Västerviks kommun2020-03-14 08:00

Viveca Andersson är gruppchef, och områdeschef för Samhall i Västervik och chef för den så kallade LFU:n i norra Kalmar län. 

Hon berättar att målet med Samhall att människor med funktionsnedsättning ska få arbete.

– Vi är ett statligt företag. Som ett sådant har vi samma krav på oss själva som alla andra företag, våra anställda och de vi anställer ska kunna tjäna ihop till sin egen lön. De anställda jobbar inom service och tjänstesektor, men även inom industri, säger hon.

Upplägget är inte helt enkelt. Kortfattat kan man säga att det finns ett par olika typer av anställningar inom Samhall: KU och LFU. 

KU, Kärnuppdraget, innebär att man är tillsvidareanställd av Samhall och jobbar på uppdrag av dem.

LFU betyder "lönebidrag för anställning i utveckling" och riktar sig till långtidsarbetslösa och personer under 30 år. Det är anställningar, oftast under ett år, på olika företag. Om allt passar kan man sedan bli fast anställd på företaget.

– Vi vill få ut folk så fort som möjligt, Det blir ett sätt att testa och prova om det "klickar" mellan arbetsgivare och arbetstagare, säger Viveca Andersson.

Borta är det som många förr lite nedsättande kallade för "skyddad verkstad"; Samhalls egna verksamheter där man kunde arbeta.

I dag är det "det vanliga" arbetslivet som gäller för dem som av Arbetsförmedlingen bedömts som lämpliga för Samhall. För det måste man ha någon form av funktionsnedsättning. Om man blir anställd kan företaget har rätt till lönebidrag för den anställda.

Två som just nu är ute på sin LFU är Amanda Warrén och Marcus Ring Blixt. De jobbar sedan slutet av förra året på East Coast Industrilackering. Innan har Amanda haft aktiviteter inom daglig verksamhet, hon har bland annat städat och arbetet i kafé. 

Hon trivs på sitt nya jobb, som hon fick efter en praktikperiod.

– Jag får lägga upp jobbet mycket själv. Det känns jättebra för mig. Det här blir mer långvarigt, tidigare har jag haft olika praktikplatser som inte leder någonstans.

Mest arbetar hon med städning och tvätt.

Marcus Ring Blixt har tidigare jobbat på flera ställen. Nu trivs han och rycker in på företaget där han behövs.

– Det går bra, tycker jag. Jag vet inte hur det varit utan Samhall, det är svårt att veta men nu funkar det bra.

Båda parter måste trivas med varandra, och det måste fungera rent praktiskt, menar båda.

David Appelquist håller med. Han är vd på företaget och det är inte första gången som han arbetar med Samhall.

– Vi har jobbat i 25 år med Samhall på olika sätt. Det är bra att de får praktisera här, så att vi får se att det fungerar, och att de känner att de klarar av det som kommer att krävas. Vi har anställt en person från Samhall tidigare, han jobbar här nu.

Samtidigt ser Appelquist gärna en tillbakagång.

– Det är inte alla som klarar av att jobba på ett företag, pressen kan bli för stor. Jag tycker det är synd att "den skyddade verkstaden" inte finns längre. Man kan missa de personerna i det nya upplägget på Samhall, tycker jag.

– Men med det sagt... Jag tvekar inte ett dugg när Samhall hör av sig. Om allt fungerar så är det klart att det kan vara lönsamt för mig. Men så här: Alla är värda den här chansen. Jag kräver att man jobbar sin arbetstid, och att man gör sitt bästa när man är här. Klarar man det och gör det bra, då kan man bli anställd. 

Han tycker att fler borde anställa personer med funktionsnedsättningar.

– Det borde vara en självklarhet.

Så funkar Samhall

Samhall har cirka 25 000 anställda över hela Sverige och är ett statligt företag.

Kärnuppdraget är att skapa utvecklande arbeten åt personer med olika funktionsnedsättningar.

Det är Arbetsförmedlingen som avgör om en person har behov av en anställning hos Samhall. Det krävs att personen har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Alla medarbetare som har en funktionsnedsättning är rekryterade direkt från Arbetsförmedlingen.

Källa: Samhall.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!