"Mångfald och jämlikhet ger bättre resultat"

I en undersökning från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar resultaten att arbetsplatserna i Västervik har jämn könsfördelning gällande chefsroller.

Thomas Eriksson menar att hög mångfald och jämlikhet på företag ger bättre resultat.

Thomas Eriksson menar att hög mångfald och jämlikhet på företag ger bättre resultat.

Foto: Lotta Gometz

Västerviks kommun2020-03-15 10:00

Det behöver inte vara 50/50 rent procentuellt för att få kallas jämn könsfördelning. Med det uttrycket menas att andelen kvinnor respektive män är 40 till 60 procent.

Sammanlagt uppfyller arbetsgivare i Västervik kraven för att få kallas jämställda då fördelningen är 60/40 med flest andel män. Kalmar län i stort visar blandat resultat bland kommunerna, där Högsby har fler kvinnor i chefsroller än män, och Torsås har 75 procent män som chefer.

I undersökningen som SCB gjort har man räknat med alla yrken förutom politiker, högre tjänstemän samt vd:ar. I Sverige ligger snittet på 59 procent män, kontra 41 procent kvinnor i chefsroller. Detta räknas i praktiken som jämställt. Thomas Eriksson, vd på Västervik Framåt, konstaterar dock att han inte ser allt som jämställt än.

– Tittar man på jämställdheten när det gäller att starta eller driva ett företag, då är det mycket män, uppåt 70 procent tror jag. Men om man går nedåt från en ägarroll och kollar, så tycker jag att det har blivit bättre, säger han.

Thomas menar också att jämställdhet är en fråga som är väldigt viktigt för dem, men inte bara för att det ska vara rättvist.

– I alla sammanhang försöker vi tänka jämlikt, men det är ju inte bara för att det ska vara en rättvisa i samhället, utan även för att det blir bättre resultat med jämlikhet. Flera studier och undersökningar visar att om man har hög mångfald och jämlikhet på ett företag så gör företaget bättre resultat, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!