Cirka 2600 personer påbörjade en utbildning i Kriminalvårdens regi under förra året. Det är drygt 500 personer färre är för fem år sedan, samtidigt som antalet intagna ökat stadigt de senaste åren.
Bland annat brist på både lokaler och gymnasielärare gör att endast hälften av de vill börja studera faktiskt får det, och i konkurrensen om platserna prioriteras unga och lågutbildade.
Också på Västerviksanstalten har man kö till sitt ”Lärcenter”. Fler vill börja studera än man har platser till.
– 36 intagna studerar hos oss och vi har ytterligare 20 interner som står på kö för att utbilda sig, säger Gustaf Robertsson som är ställföreträdande anstaltschef i Västervik.
– Även 18 av de i dag köande 20 kommer att få påbörja sina utbildningar. Resterande två har mindre än tre månader kvar av sin anstaltstid och tillåts därför, enligt bestämmelserna, inte att börja utbilda sig.
Precis som på andra anstalter prioriteras i Västervik intagna som saknar grundskolekompetens. Man erbjuder också verkstadsutbildning på exempelvis CNC-svarvar.
I Västervik sköts ”internutbildningen” dels av egna lärare, dels via internetuppkoppling till lärare på andra anstalter i Sverige.
Internationell forskning visar att utbildning är brottsförebyggande, och Kriminalvården ser det som ett viktigt verktyg för att få kriminella att byta bana.