Majoriteten försvarar sig mot kritiken

Majoriteten i regionen får kritik av M och KD för att vara emot regional utveckling. Christer Jonsson (C) håller inte alls med.

Christer Jonsson (C) försvarar sig mot kritiken.

Christer Jonsson (C) försvarar sig mot kritiken.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Västerviks kommun2019-11-26 06:00

Diskussionen gäller de 96 punkter som alliansen, Moderaterna och Kristdemokraterna, tillsammans förde fram vid regionfullmäktiges möte om budgeten. 

Majoriteten, som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, valde att inte ställa sig bakom någon av dessa punkter.

Eftersom många av dem handlade om regional utveckling, drar alliansen nu slutsatsen att majoriteten säger nej till utveckling av regionen.

– Låg retorik, tycker Christer Jonsson (C), vice ordförande i regionstyrelsen.

Han förklarar att skälet till att majoriteten avslog de 96 punkterna var inte förslagen i sig, utan brister när det gällde finansieringen.

– Det är en ofinansierad önskelista, som inte något av partierna hade avsatt pengar för att genomföra i sina budgetar.

Pär-Gustav Johansson (M) skriver i ett pressmeddelande att majoritetens skattehöjning kommer att göra folk arbetslösa. Christer Jonsson kontrar att fler blir arbetslösa utan skattehöjning, eftersom man då måste spara 250 miljoner kronor i vården.

– Det gör man inte utan att minska antalet anställda, för det är där vi har våra kostnader.

Anders Andersson (KD) efterlyser i samma pressmeddelande en länsfärdtjänst. Där svarar Christer Jonsson att den som bor i Västervik och har barn i exempelvis Kalmar, kommer från nyår att få ett ständigt tillstånd till riksfärdtjänst, om personen inte kan använda vanlig kollektivtrafik. Handläggningen kortas dessutom väsentligt, från tre veckor till fem arbetsdagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!