Majoritet sade ja till avtal för ny simhall

En oenig kommunstyrelse sade ja till hyresavtal för Västerviks simhall.

Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M) har vitt skilda åsikter om hur man ska simhallsprojektet vidare.

Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M) har vitt skilda åsikter om hur man ska simhallsprojektet vidare.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-10-09 13:34

En majoritet i kommunstyrelsen står fast vid att kommunägda Bostadsbolaget ska få projektledningsansvaret för simhallsbygget, och att årshyran för simhallen höjs med 8,7 miljoner kronor när utbyggnaden är klar. När allt är klart beräknas den slutliga årshyran för kommunen till runt 16 miljoner kronor, mot 5,7 miljoner kronor i dag.

Tvärtemot oppositionens önskemål gör man inga sonderingar hos några privata entreprenörer för att se om det går att bygga billigare, och/eller bättre. Bedömningen var att en process för att bjuda in en privata aktörer både skulle innebära merkostnader och försena projektet.

En liten justering gjordes dock inför att fullmäktige ska ställas inför ärendet en andra gång. På förslag från SD trycker man på att Bostadsbolaget ska ta hjälp av extern expertis.

– Simhall ska tydligen vara bland det svåraste man kan bygga, säger Harald Hjalmarsson (M).

Han är kritisk till att man inte undersökt om en extern part är intresserad av att ta totalansvaret för bygget.

Dan Nilsson (S) betonar att man inte stänger privata entreprenörer ute. Bostadsbolaget får det övergripande projekteringsansaret.

Projektet kommer att delas upp i en rad mindre upphandlingar där privata företag ska kunna vara med att bjuda. Kommunen har riktat blickarna mot Borås, där man gick till väga på det sättet. En privat huvudentreprenör lägger som regel på en procent på sina underleverantörers fakturor. På det sättet räknar kommunen med att kunna pressa byggkostnaden med 40 miljoner kronor till 140 miljoner kronor.

Dan Nilsson lägger till att Bostadsbolaget redan nu har tagit experthjälp från konsultbolaget Sweco. Bland annat när det gäller att kostnadsberäkna projektet.

Harald Hjalmarsson håller fast vid att man borde undersöka de privata aktörerna bättre.

– När jag hört mig för så drabbades man i Borås av väldigt höga underhållskostnader på grund av kvalitetsproblem.

Han efterlyser en upphandling där pris är en faktor, men där man också viktar kvalitetsaspekter som till exempel erfarenhet från tidigare liknande projekt.

Frågan kommer att avgöras i kommunfullmäktige.

Ombyggnationen av simhallen kommer att göras i två delar. Beslutet som är aktuellt nu handlar om en tillbyggnad med en helt ny 25-metersbassäng. I en andra etapp ska den befintliga simhallen byggas om, så att det blir fler mindre bassänger. Bland annat ska det bli bättre badmöjligheter för de allra minsta med några 30-centimeter djupa bassänger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!