– Vi vill försöka jobba mot ett fossilfritt samhälle och producera vår mat på ett miljömässigt sätt. Vi anser att vi ska vara med och leda utvecklingen, säger Håkan Lundgren.
– Vi lantbrukare har känt länge att vi kommit lite i bakvattnet när det gäller de här frågorna.
Med hållbarhetsmålen vill de också få fram en helhetssyn, något som han tycker ofta saknas.
– När det gäller hållbarhetsarbete så hänger allting ihop, det ser vi som följer naturen på nära håll tydligt. Det går inte att välja ut en sak som är viktigare än andra, det gäller att allt ska fungera i hela kedjan, säger han.
I målen står det till exempel att LRF ska arbeta för att fasa ut fossila bränslen till år 2035, öka produktionen av förnybara varor och tjänster och bidra till att lindra effekterna av torka, bränder, översvämningar och andra klimatkatastrofer genom klok användning av mark och resurser.
– Här har Västerviks kommun varit, och är en föregångare. Vi har jobbat mycket med vattenfrågor och vi ser att vi går mot torrare somrar med mer skyfallsliknande regn, säger Håkan Lundgren.
Han är glad att det finns ett stort intresse för de här frågorna, men poängterar också att det är en resa som kommer att kosta pengar. LRF:s förhoppning är att hela samhället ska vara med på förändringarna.
– Nu ska vi arbeta med att förankra målen lokalt hos medlemmarna under de närmaste månaderna.