Lösning kan var nära för begravningsplats

Svenska kyrkan är beredd att ta över begravningsplatsen på Gertrudsvik. Nu undersöks det om den tänkta lösningen är laglig.

Västerviks kommun 1 november 2019 20:00

Den gamla begravningsplatsen från sjukhusepoken i Gertrudsvik har varit en svårknäckt nöt.

Under decennier begravde sjukhuset framförallt före detta patienter, men även personal på platsen. När sjukhuset avvecklades och hela det stora sjukhusområdet såldes var det ingen som tänkte på begravningsplatsen.

Den privata fastighetsägaren Gertrudsvik AB klipper idag marken med jämna mellanrum, men ser sig inte som någon långsiktig ägare till begravningsplatsen. När vi skrev om begravningsplatsen för ett år sedan var Svenska kyrkan tveksam till att ta över. Man ifrågasatte om det var en begravningsplats i formell mening. Det har inte förrättats någon begravning här på över 50 år.

– Den är snarare ett fornminne, sade Svenska kyrkan då.

Nu har man bytt fot. 

– Vi har erbjudits att ta över begravningsplatsen av Gertrudsvik, och vi har satt av pengar till begravningsplatsen i budgeten för 2020, säger Sven-Erik Persson, ordförande i kyrkorådet för Södra Tjust Pastorat.

Alla bitar är inte på plats. Svenska kyrkan vill finansiera underhållet av begravningsplatsen med pengar från begravningsavgiften, det vill säga den obligatoriska delen av kyrkoskatten. Frågan är om det är tillåtet att använda pengar därifrån till en begravningsplats som inte är aktiv.

– Vi har vänt oss till kammarkollegiet och länsstyrelsen för att få svar. Om det blir ett "nej" kommer vi att undersöka om vi kan få pengar från annat håll, Till exempel om länsstyrelsen har bidrag till kulturmiljöer, säger Sven-Erik Persson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Läs mer!

Västervikskonstnären inte förvånad över protesterna i Iran • "Det handlar inte bara om slöjan" • Två personer dödade under helgen

Västervikskonstnären inte förvånad över protesterna i Iran • "Det handlar inte bara om slöjan" • Två personer dödade under helgen

Döden blev dyrare än väntat – dödsbo krävde mer pengar • Kommunen får rätt i domstol

Döden blev dyrare än väntat – dödsbo krävde mer pengar • Kommunen får rätt i domstol
Ämnen du kan följa