Löneskillnaden: 56 000 kronor i månaden

Genomsnittslönen bland de kommunala bostadsbolagens vd:ar ligger på 83 000 kronor. Siffran för fastighetsskötarna är betydligt lägre – 26 729 kronor i månaden. "Känns väl inte så rättvist", säger Madlén Gunnarsson, tillförordnad regionansvarig på fackförbundet Fastighets.

En bostads-vd har en genomsnittlig lön på 83 000 kronor i månaden – siffran för fastighetsskötare landar på 26 929 kronor i månaden. "En väldig skillnad", säger Madlén Gunnarsson på fackförbundet Fastighets.

En bostads-vd har en genomsnittlig lön på 83 000 kronor i månaden – siffran för fastighetsskötare landar på 26 929 kronor i månaden. "En väldig skillnad", säger Madlén Gunnarsson på fackförbundet Fastighets.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Västerviks kommun2020-03-07 08:00

Enligt Hem och Hyra:s kartläggning tjänar en kommunal bostads-vd i snitt 83 000 kronor i månaden. Nästan hälften av dem tjänar mer än en miljon kronor om året. För en fastighetsskötare är siffran 26 729 kronor i månaden, enligt Kommunalarbetaren. En skillnad på 56 271 kronor i månaden, eller 675 252 kronor om året.

Löneökningen i det senaste avtalet ligger på drygt 3 procent per år. De kommunala vd:arna i Västervik ökar samtidigt 4,4 procent per år, vilket gör att skillnaderna successivt ökar. 

Vad säger du om löneskillnaderna?

– Rent generellt kan jag väl tycka att det är på tok för högt. En miljon är en väldig skillnad, våra medlemmar får ju inte ut hälften av vad de får ut, och det känns väl inte så rättvist, svarar Madlén Gunnarsson.

Är det här en prioriterad fråga för er?

– Jag ser alltid lönen som en prioriterad fråga, det är ju det som våra medlemmar livnär sig på och något som vi i avtalsrörelsen nu försöker förhandla upp. Mjölken blir dyrare även för våra medlemmar, inte bara för vd:arna eller dem med höga löner. Hyrorna och annat går upp och då måste man se till att även våra medlemmar får högre lön, och jag kan väl inte påstå att de har en så väldigt hög lön precis. Det vore ju synd att säga.

Madlén Gunnarsson påpekar också något annat:

– Man ökar ju sättningsgraden för de flesta av våra medlemmar. Man ska göra mer och mer på färre personal, och ökar man sättningsgraden måste vi också få ta del av vinsterna som de faktiskt gör. Så är det ju.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!