Livet har tagit en ny riktning för Caroline

"Just nu tänker jag inte så mycket på framtiden utan försöker att vara i, och njuta av, nuet. Jag tror aldrig att jag har gjort det tidigare", säger Caroline Larsson, från Västervik.

"Jag är jäkligt stolt över hur långt jag har kommit", säger Caroline Larsson som sedan i våras arbetar i köket på Knutpunkten.
Under flera års tid stod hon helt utanför arbetsmarknaden.

"Jag är jäkligt stolt över hur långt jag har kommit", säger Caroline Larsson som sedan i våras arbetar i köket på Knutpunkten. Under flera års tid stod hon helt utanför arbetsmarknaden.

Foto: Lotta Gometz

Västerviks kommun2020-01-13 20:00

Vi träffade henne för första gången våren 2018 på Knutpunkten i Västervik.

Då var hon en av deltagarna i Knutpunktens projekt Spåret. Ett program som permanentades och införlivades i Knutpunktens ordinarie verksamhet vid årsskiftet 2017/2018, då satsningen visat sig lyckosam både ur en ekonomisk och mänsklig aspekt.

I korthet handlar Spåret om att på ett mer effektivt sätt hjälpa enskilda som står långt från arbetsmarknaden att finna vägar till egenförsörjning. Här stavas nyckeln samverkan mellan myndigheter. 

När vi träffade Caroline förra våren hade hon varit sjukskriven i nästan sju år – bland annat för utmattningsdepression – och besökte Knutpunkten två dagar i veckan med målsättningen att det skulle bli fem dagar i veckan. 

Nu arbetar hon som husmor på Knutpunkten med 75 procents tjänstgöringsgrad. I oktober fick hon en utvecklingsanställning genom arbetsförmedlingen som gäller i ett år.

– Jag trodde faktiskt inte att jag skulle komma så här långt, då när vi sågs senast. Inget fungerade och jag hade varit sjuk i så många år. Jag ska inte säga att jag var uppgiven men jag hade på något sätt ställt in mig på att det inte kunde bli mer i livet för mig.

Mycket har alltså hänt på ett och ett halvt år.

– Nu är mitt nästa delmål att komma upp i 100 procents tjänstgöringsgrad, säger Caroline och tillägger: 

– Det finns gott om utmaningar i vardagen, men just nu trivs jag. Livet känns på något sätt ganska stabilt. Det var länge sedan jag kände så. 

Saker hon får ge akt på är att till exempel inte pressa sig själv för hårt eller att överarbeta. 

– Jag saknar inte driv. Det är lätt hänt att jag tar i för mycket, glömmer att pausa och inte går hem när jag ska. Jag har svårt att själv hålla reda på när det är dags att bromsa. Därför känns det tryggt att vara här, för här får jag hjälp med det, säger hon. 

Så sent som för två år sedan fick Caroline diagnosen add, en form av adhd, utan överaktivitet.

Koncentrationssvårigheter är ett av de framträdande symptomen. 

– I stället för att vara utåtagerande kan man bli "inåtagerande", och man är oftast underaktiv snarare än överaktiv. Man har svårt att ta tag i och komma igång med saker, precis som när man har adhd, förklarar hon.

– Det är svårt att ställa den här diagnosen. Symptomen är ju inte så tydliga eftersom man inte är utåtagerande. Många gånger uppfattas du bara som en lugn och tyst person. (Add är vanligare hos flickor än hos pojkar, reds anm).

För Caroline innebar diagnosen att hon fick större förståelse för sig själv och för varför skolgången var så stökig. 

– Något som är knepigt för mig är avgränsningar. När man till exempel skulle skriva uppsats om något i skolan växte och växte mina projekt ända tills de blev helt ohanterliga, och så slutade det med att jag struntade i att göra färdigt i stället. 

– Jag blev en sådan som inte avslutade och gjorde klart. 

Caroline förklarar att hon nu jobbar mycket med att ändra sin självbild.

– Jag måste lära om, och det är inte det lättaste, säger hon. 

På Knutpunkten har hon fått jobba mycket med den här biten, med självkänsla, självförtroende och självbild. Bland annat genom enskilda samtal och samtal i grupp. 

– Det var läskigt i början men det har varit väldigt givande. Det var en räddning för mig att komma hit, säger hon. 

Knutpunkten

Knutpunkten är till för invånare som är i behov av stöd för att korta sin väg mot ökad egen försörjning.

På Knutpunkten kan man få hjälp att samordna sina kontakter med myndigheter. 

Personer som är långtidsarbetslösa, sjukskrivna, nyanlända eller har en funktionsnedsättning och söker arbete, praktik eller är i behov av en arbetsprövning, kan erbjudas ett individanpassat stöd på arbetsplatsen.

Knutpunkten samverkar med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Region Kalmar.

Källa: www.vastervik.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!