Läsning som förkovran och eskapism

Vad väljer du att läsa i krisen? Suktar du efter kunskap, tidigare generationers erfarenheter eller verklighetsflykt?

Hanne-Vibeke Holsts tegelstensroman "Som Pesten" säljer också bra. Boken, som släpptes 2018, är kusligt förebådande.

Hanne-Vibeke Holsts tegelstensroman "Som Pesten" säljer också bra. Boken, som släpptes 2018, är kusligt förebådande.

Foto: Claudio Bresciani/TT/Arkiv

Västerviks kommun2020-04-12 12:00

"I människorna finns mer att beundra än saker att förakta". Det anser doktor Rieux i Albert Camus "Pesten" (från 1947) – en bok som tycks oerhört eftertraktad dessa dagar.

I boken drabbas den algeriska kuststaden Oran av en dödlig epidemi. Huvudpersonen är nyss nämnda Bernard Rieux, en läkare i 35-årsåldern som månad ut och månad in för en seg kamp mot monstret, pesten, trots utmattning och sömnbrist. 

Berättelsen skildrar framför allt sociala och enskilda reaktioner när sjukdomen sprider sig i samhället – det vill säga människornas sätt att hantera det svåra som händer.

Bara hittills i år har Västerviks stadsbibliotek lånat ut sitt enda fysiska exemplar av boken tre gånger, och fyra personer står just nu i kö för att få låna den. 

– Vi har precis beställt ytterligare ett ex eftersom så många blivit intresserade av romanen, säger Lilian Westerlund, statistikansvarig på biblioteket.

Hon berättar att det befintliga exemplaret köptes in 1986 och att det lånats ut sammanlagt 62 gånger fram tills nu, då intresset för den alltså skjutit i höjden.

På Erik Hultgrens bokhandel är boken slutsåld både som pocket och inbunden variant.

– Jag har den på beställning, berättar Malin Wall som noterar att den svenska pocketutgåvan i det närmaste är helt slutsåld men att en inbunden nyutgåva släpps senare i vår, lägligt nog.

– Annars är folk framförallt intresserade av feel good och deckare precis som vanligt, konstaterar Malin Wall.

– Vi säljer också ganska mycket nyutgivet nu. Det verkar faktiskt som om folk läser mer än vanligt den här våren. Man passar väl på när man måste hålla sig hemma mer.

På pockettoppen ligger Lucinda Rileys bokserie "De sju systrarna". Och på Stadsbiblioteket återfinns de mest utlånade titlarna inom genrerna spänning och romance.

Simona Ahrnstedts "Bara lite till", Viveca Stens "I hemlighet begravd" och Karin Wahlbergs "De drabbade" var till exempel flitigt utlånade under februari och mars.

Så vad kan man dra för slutsatser av detta?

Möjligen att vi söker, och kan finna, såväl kunskap som tröst och eskapism i litteraturen. I svåra tider, såväl som när livet lunkar på utan något större motstånd.

Åter till Albert Camus och hans "Pesten". Boken skrevs egentligen som en allegori över den europeiska motståndskampen mot nazismen. Men innehållet känns uppenbart högaktuellt för oss i dag.

1957 fick Camus ta emot Nobelpriset i litteratur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!