Kvinna anmäler vården efter förlossning

En kvinna som fått problem med känselbortfall i underlivet efter en förlossning är inte nöjd med vården hon fått. I stället för utredning hos neurolog och urolog skickades hon till psykolog.

En kvinna anmäler förlossningsvården och den psykiatriska vården på Västerviks sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg.

En kvinna anmäler förlossningsvården och den psykiatriska vården på Västerviks sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg.

Foto: Kristina Westring

Västerviks kommun2019-11-06 08:00

Enligt kvinnans anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, födde hon barn med planerat kejsarsnitt och fick därför ryggmärgsbedövning. Efter förlossningen klagade hon redan på BB-avdelningen på att hon inte kunde känna när hon var kissnödig eller behövde tömma tarmen.

Hon skriver att hon ändå skickades hem utan åtgärd, men mådde så dåligt av symptomen att hon gick till sin hälsocentral och fick där rådet att prata med en psykolog. Kvinnan skriver att hon blev inskriven på mottagningen och här även fick träffa en neurolog som ska ha konstaterat nervpåverkan och ordinerat att hon skulle kollas upp regelbundet så att blåsan inte fylldes med för mycket urin. Det här ska sedan inte gjorts.

Mikael Algovik, överläkare på kvinnokliniken vid Västerviks sjukhus förklarar att det har visat sig vara väldigt ovanligt med nervpåverkan efter ryggmärgsbedövning.

– Förekomsten av allvarliga skador efter ryggbedövning är mycket låg och olika typer av känselbortfall efter förlossningen anses snarast bero på att olika nerver sträcks och kläms i samband med att barnet ska passera genom bäckenet. I de fall man gjort kejsarsnitt blir det ju ingen påverkan på detta sätt, men däremot förekommer det att man kan få känselnedsättning i huden kring snittet. Känseln brukar dock vanligen återkomma efter cirka 3-6 månader, ibland längre.

Rickard Kindgren är cheföverläkare för vuxenpsykiatrin i Västervik. Han säger att det som är typiskt för en förlossningsdepression är att den som drabbas ofta har svårt att knyta an och tappar kontakten med barnet, men att symptomen annars inte skiljer sig från en annan depression.

– Exempel på symtom är nedstämdhet och ångest och upplevelsen av allt som är jobbigt blir mycket svårare, säger han.

Att få svårt att tömma blåsa och tarm för att man är deprimerad är ovanligt, men det förekommer, berättar Rickard Kindgren.

– Det finns de som blir förstoppade och inte kan kissa vid riktigt djupa depressioner.

Kvinnan själv upplever i det här fallet att det var hennes svårigheter med att tömma blåsan som gjorde att hon blev deprimerad. Hon skriver i sin IVO-anmälan att hon inte tycker att hennes problem med att tömma blåsan har tagits på allvar och att det till slut gick så långt att hon tvångsintogs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!