Krögaren: "Orolig för tiden efter pandemin"

På måndag väntas alkoholstoppet från klockan 20:00 förlängas på obestämd framtid. Samtidigt förbjuds även servering från ställen som inte serverar alkohol, efter klockan 20:30.

Jouni Besheri hoppas på att smittoläget lugnat sig till sommaren och att restaurangerna kan få verka under samma villkor som sommaren 2020.

Jouni Besheri hoppas på att smittoläget lugnat sig till sommaren och att restaurangerna kan få verka under samma villkor som sommaren 2020.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västerviks kommun2021-02-25 20:00

– Det hela är ett galet, konstigt och populistiskt beslut. Det hade varit mer effektivt, ur ett trängselperspektiv, att hålla serveringställena stängda på dagtid, säger Johan Sandberg. 

Han äger den lokala hamburgerrestaurangen Corner i Västervik. Även de kan behöva stänga sin alkoholfria restaurang på kvällarna, efter de nya direktiven.

Sandberg syftar på att det fortfarande kommer mycket lunchgäster till restaurangen på dagarna och att det är vid den tidpunkten det i så fall skulle röra sig om en ökad smittorisk, även om han inte tror att restaurangmiljön är mer smittsam än hushåll och skolor.

De nya restriktionerna kan innebära att Corner behöver stänga tidigare om kvällarna eftersom de efter 20:30 endast kommer vara tillåtna att sälja hämtmat. 

Det är ingen stor omställning jämfört med hur restaurangen redan arbetar.

– Jag tror att avhämtningen kommer att fungera som vanligt, vi har framförallt sett att fler väljer att nyttja vår drive-through. Men vi måste fortarande kämpa som fasen och blicka mot sommaren, säger Sandberg.

En annan restaurangägare som hoppas på att en god sommar ska kompensera den ekonomiskt tuffa vintern, är Jouni Besheri, ägare till Montecristo i Gamleby.

– De här restriktionerna påverkar verksamheten mycket. Utan stöttning från Gamlebyborna hade det inte gått att få verksamheten att gå runt, säger han.

Även om det lokala stödet varit avgörande för många restauranger denna vinter så efterlyser Harrys i Västervik bättre stöd från regeringen:

– Det är som att vi i hotell- och restaurangbranschen blivit dem som det sparkats på mest under den här krisen. Ändå uteblir det stöd som har lovats. 

– Först nu kan jag ansöka om omsättningsstöd för november och december månad. Men vem vet när detta kommer betalas ut, frågar sig Linda Åhman, delägare till Harrys i Västervik.

Utan det lovade stödet sprider sig osäkerheten i branschen och Åhman spår ett förändrat restaurangklimat om inte tillräckligt stöd ges till krogarna:

– Vi ser redan nu att många skolar om sig för att de råder en osäkerhet till branschens framtid. Vem vågar ta ett jobb på restaurang i sommar när man inte vet om jobbet kommer finnas i juni? 

– Och om det ändå återgår till någorlunda normalläge kanske inte vi kan ta emot alla de gäster vi önskat på grund av personalbrist.

Karta: Harrys
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!