Huset har stått på sin plats i flera decennier. När området nyligen fick en ny detaljplan har en del av bostadshuset hamnat på korsmarkerad mark, det vill säga mark som inte bör bebyggas med annat än komplementbyggnader. Anledningen till att kommunen gjort den bedömningen är att huset ligger nära vattnet, och att problem kan uppstå i framtiden om havsnivån stiger.
Den nya detaljplanen får inga konsekvenser för huset så som det står i dag. Ägaren är dock orolig för vad som kan hända i framtiden: Kan huset byggas upp efter en brand eller stor skada? Han menar att den nya planen omöjliggör att utveckla och bevara huset, och att husets värde kan påverkas negativt.
Kommunen har hänvisat till att en befintlig byggnad som beviljats bygglov får ersättas med "motsvarande placering och omfattning" om det skulle behövas.
Fastighetsägaren tycker ändå att kommunen borde ha sett till att anpassa planen efter befintlig bebyggelse.
Överklagandet har behandlats av mark- och miljödomstolen som går på kommunens linje. Läget i förhållande till havsnivån gör det motiverat att korsmarkera området ur risk- och säkerhetsperspektiv, anser domstolen.
Domstolen tycker också att den nya detaljplanen innehåller inslag som är positiva för fastighetsägaren. Byggrätten för huvudbyggnaden har utökats. Andra delar av tomten som tidigare inte fick bebyggas får göra det nu. Möjligheterna att bygga komplementhus på tomten har blivit större.